Direct naar artikelinhoud
Politie

Marc De Mesmaeker volgt Catherine De Bolle op als topman van federale politie

Marc De Mesmaeker (r.) volgt Catherine De Bolle (l.) op.Beeld rv

Marc De Mesmaeker wordt de nieuwe commissaris-generaal van de federale politie. Dat maakte premier Charles Michel (MR) zopas bekend. 

Marc De Mesmaeker (57) volgt Catherine De Bolle op, die intussen aan het hoofd staat van Europol. De Bolle begon deze maand aan haar nieuwe functie in Den Haag.

Twitter bericht wordt geladen...

Het was al langer bekend dat Marc De Mesmaeker in poleposition lag om haar op te volgen. Verschillende kranten hadden al bericht dat hij als winnaar uit verschillende proeven kwam. Nu was het nog wachten tot de federale regering haar fiat gaf. Dat deed ze vandaag, die per direct ook Frédéric Van Leeuw tot voorzitter van het Coördinatiecomité voor Inlichting en Veiligheid benoemt (zie kader).

De Mesmaeker haalde het van zes andere kandidaten, zo meldt de federale regering. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) komt met De Mesmaker geen onbekende tegen. "Hij is sinds eind 2011 directeur-generaal van het SAT Binnenlandse Zaken, de verbindingsdienst tussen het kabinet van de minister van Binnenlandse Zaken en de geïntegreerde politie", zo verduidelijkt het verspreide persbericht.

De Mesmaeker, jurist van opleiding, was volgens de regering ook "nauw betrokken bij de opeenvolgende grondige hervormingen van de politiediensten". Op 15 juni zal hij de eed afleggen als nieuwe commissaris-generaal van de federale politie. Tot die tijd blijft Claude Fontaine op post.

Frédéric Van Leeuw

Na een passage op het Brusselse parket, begon Van Leeuw met werken op het federaal parket in 2007. Daar was hij verantwoordelijk voor de strijd tegen de georganiseerde criminaliteit, in het bijzonder de informaticacriminaliteit.

Sinds 2014 stond Van Leeuw al aan het hoofd van het federaal parket als federaal procureur. Dat maakte dat hij sindsdien ook al lid was van de Nationale Veiligheidsraad en het College van procureurs-generaal.