© AFP

Halep en Stephens staan in finale , Nadal zet scheve situatie recht na nachtje slapen

Simona Halep is de eerste finaliste op Roland Garros. De Roemeense nummer één van de wereld klopte Garbiñe Muguruza met een duidelijke 6-1, 6-4 na anderhalf uur. Ze neemt het in die finale op tegen Sloane Stephens (WTA 10) die Madison Keys (WTA 13) versloeg in de halve finale.

vml

Muguruza, die in 2016 Roland Garros won, kon Halep van de troon stoten op de wereldranglijst mits een zege. Maar de Roemeense liet dit niet gebeuren. In de achtste finales schakelde Halep ook al onze landgenote Elise Mertens (WTA 16) uit.

De 26-jarige Halep, begin dit jaar finaliste op de Australian Open, staat voor de derde keer in de finale van Roland Garros. De Roemeense greep echter in 2014 en 2017 naast de eindzege. Meer nog, het nummer één van de wereld kon nog geen enkel grandslamtoernooi winnen.

Sloane Stephens is tweede finaliste

Sloane Stephens (WTA 10) heeft zich donderdag na een Amerikaans onderonsje geplaatst voor de finale van Roland Garros. Daarin ontmoet ze de Roemeense Simona Halep (WTA 1).De 25-jarige Stephens haalde het in de halve finales in twee sets van haar twee jaar jongere landgenote Madison Keys (WTA 13): tweemaal 6-4 na 1 uur en 17 minuten.

In de finale neemt Stephens het op tegen Simona Halep, die met 6-1 en 6-4 te sterk was voor de Spaanse Garbine Muguruza (WTA 3). De Amerikaanse en de Roemeense keken elkaar al zeven keer in de ogen op het WTA-circuit. Halep leidt met 5-2.Stephens is de regerende US Open-kampioene (na een 6-3, 6-0 zege tegen Keys in de finale in New York). Ze mikt in haar tweede grandslamfinale op haar tweede grandslamtitel. Haar beste prestatie in Parijs was tot 2018 de achtste finale. Halep maakt zich op voor haar derde finale op het Parijse gravel. De Roemeense nummer 1 van de wereld, die nog geen enkel grandslamtoernooi op haar palmares heeft, greep in 2014 en 2017 naast de eindzege.

Nadal zet scheve situatie recht na nachtje slaap

De laatste twee kwartfinales bij de mannen op Roland Garros werden woensdagavond stopgezet wegens de regen en moesten vandaag worden hervat. Titelverdediger Rafael Nadal (ATP 1) stond verrassend een set achter tegen Diego Schwartzman (ATP 12) maar zette die scheve situatie vandaag weer recht ondanks alweer stevig weerwerk van de Argentijn. In de halve finale wacht met Juan-Martin Del Potro opnieuw een Argentijn: hij versloeg Marin Cilic eveneens in vier sets.

Schwartzman won woensdag de eerste set met 6-4 (het eerst setverlies sinds 2015 op Roland Garros, zie lager) maar in de tweede set leidde Nadal met 3-5 op zijn eigen opslag. Na een nachtje slapen zette hij de scheve situatie helemaal recht en stoot na vier sets door naar de halve finales: 4-6, 6-3, 6-2 en 6-2. Hoewel de cijfers anders doen vermoeden speelde Schwartzman ook vandaag niet slecht maar de Argentijn botste simpelweg op een superieure tegenstander.

© AFP

Björn Borg houdt record

De 32-jarige Nadal mikt op een elfde eindzege op Roland Garros. Hij won het toernooi tussen 2005 en 2014 elk jaar, behalve in 2009 toen hij in de vierde ronde van de Zweed Robin Söderling verloor. Ook vorig jaar was de Spanjaard de beste op het Parijse gravel.

Doordat Schwartzman woensdag die eerste set pakte, verloor Nadal dus wel voor het eerst sinds 2015 een set op Roland Garros. De laatste keer dat de Spanjaard een set verloor in Parijs was tijdens zijn nederlaag in de kwartfinales tegen de Serviër Novak Djokovic. Toen werd het 7-5, 6-3 en 6-1 voor Djokovic. Daarna won Nadal maar liefst 37 opeenvolgende sets op Roland Garros. En zo blijft het record op naam staan van de Zweed Björn Borg. Hij won 41 opeenvolgende sets op Roland Garros tussen 1979 en 1981.

© AFP

Opnieuw een Argentijn in halve finale

Zijn tegenstander in de halve finale is opnieuw een Argentijn: Juan-Martin Del Potro (ATP 6) versloeg de Kroaat Marin Cilic (ATP 4) eveneens in vier sets: 7-6 (7/5), 5-7, 6-3 en 7-5. De wedstrijd duurde 3 uur en 50 minuten. De partij ging net als die van Nadal woensdag van start maar door regen diende de partij donderdag voortgezet te worden bij 6-6 (5/5) in de eerste set.

De blessuregevoelige Del Potro en Nadal staan voor de vijftiende keer tegenover elkaar. Nadal trok al negen keer aan het langste eind. De 29-jarige Del Potro evenaart zijn beste resultaat op het Parijse gravel: in 2009 bereikte hij eveneens de halve finales.

Ongezien: woedende Del Potro gaat verhaal halen bij luidruchtige toeschouwer op Roland Garros?

Programma van vrijdag:

- Court Central Philippe-Chatrier (vanaf 13u00):Marco Cecchinato (Ita) - Dominic Thiem (Oos/7). Niet voor 15u30Rafael Nadal (Spa/1) - Juan Martin Del Potro (Arg/5)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer