Direct naar artikelinhoud
Asiel

Michel wijst Francken terecht: "Leden van regering moeten standpunten van regering uitdragen"

Premier Michel aan het woord tijdens de zitting van de kamer, waarbij veel kritiek te horen was op staatssecretaris Francken.Beeld Tim dirven

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) is in de Kamer onder vuur genomen over zijn uitspraken om pushbacks in te stellen voor asielzoekers. Ook premier Michel wees hem terecht. 

Premier Charles Michel (MR) floot de communicatie van Francken terug en vroeg om respect voor het EVRM. Aan het begin van deze week zorgden Franckens uitspraken voor flink wat deining, omdat hij ervoor pleitte om "de interpretatie van" artikel 3 van het  Europees Verdrag van de Rechten van de Mens (EVRM) "te omzeilen" en pushbacks te organiseren om migranten tegen te houden. Later preciseerde hij dat hij enkel sprak over de te brede interpretatie van dat artikel en niet over de inhoud zelf.

“Leden van de regering moeten de standpunten van de regering uitdragen”, zei Michel. Voor hem blijft het verbod op het terugsturen van migranten naar landen waar ze foltering of een onmenselijke behandeling riskeren, “een heilig principe”.

Ook pleitte Michel in de Kamer voor een verdediging van de Europese buitengrenzen en een samenwerking met landen buiten de EU. "Elke dag sterven honderden vluchtelingen op de Middellandse Zee", zei hij. "Al meer dan drie jaar proberen we een oplossing te vinden voor de Dublin-akkoorden. Zonder succes."

Michel gaat volgende week naar Parijs en Berlijn om over dit thema te praten. Op de Europese top van eind deze maand hoopt hij vooruitgang te boeken.

Kritiek uit de meerderheid

Francken pleitte dinsdag in de marge van een vergadering van EU-ministers voor een asielmodel waarbij enkel nog beperkte legale asielmigratie een mogelijkheid is. De uitspraken van Francken zorgden vooral ten zuiden van de taalgrens voor zeer veel protest. Ook vicepremiers Kris Peeters (CD&V) en Alexander De Croo (Open Vld) lieten weten niet gediend te zijn met de uitspraken. 

"Ministers spreken altijd namens de regering, nooit in persoonlijke naam", voegde Open Vld-Kamerfractievoorzitter Patrick Dewael er in de Kamer nog aan toe. "Gebeurt dat allemaal namens de regering? In mijn naam heeft hij in elk geval niet gesproken."

Ook vanuit meerderheidspartij CD&V kreeg Francken in de Kamer veel kritiek. "We vragen aan nieuwkomers om een nieuwkomersverklaring te ondertekenen waarin ze erkennen dat dit land de mensenrechten respecteert. Als we dit vragen van nieuwkomers, dan ook van alle Belgen en zeker van regeringsleden", aldus fractieleider Servais Verherstraeten. Hij kreeg daarbij applaus van de oppositiepartijen en alle meerderheidspartijen behalve de N-VA.

'Als nieuwkomers een verklaring moeten ondertekenen waarin ze erkennen dat dit land mensenrechten respecteert, dan moet de regering dat ook'
Servais Verherstraeten, CD&V-fractieleider

Was de meerderheid al scherp voor Francken, dan deed de oppositie daar nog een schepje bovenop. Julie Fernandez van de PS vergeleek hem bijvoorbeeld met de Hongaarse premier Orbán en de Italiaanse Lega Nord-leider Salvini, die sterk tegen migratie gekant zijn. 

Ook premier Michel werd 'hypocrisie' verweten, omdat hij geen openlijk standpunt innam ten opzichte van zijn staatssecretaris. "Niet artikel 3 wordt hier omzeild, maar Theo Francken", sprak Kamerlid Wouter De Vriendt (Groen).