Cateringbedrijf mag opnieuw maaltijden leveren aan scholen en bedrijven na salmonellabesmetting

Niet alleen de Harelbeekse traiteur maar ook de getroffen scholen zijn niet te spreken over de late communicatie van minister van Landbouw Denis Ducarme. Die liet woensdagavond weten dat het cateringbedrijf Esthio donderdag toch nog niet mag leveren aan scholen. De directies spreken van een gebrek aan respect en planden donderdagnamiddag een actie aan het bedrijf: ongeveer vijftig directieleden kwamen ter plaatse. Ondertussen mag de traiteur opnieuw maaltijden leveren aan scholen, de resultaten van laatste salmonellatesten waren negatief.

evdg

Bald Vandekerckhove, coördinerend directeur van de scholengroep waar de eerste gevallen van salmonellabesmetting opdoken, reageerde verontwaardigd op het bericht van minister Ducarme. “Gisteravond rond kwart voor negen kregen we een kort mailtje van het Voedselagentschap. Daarin stond enkel dat Esthio dan toch nog niet mag leveren van de minister. Die laattijdige beslissing heeft enorme gevolgen voor onze scholen. Probeer zo laat ‘s avonds maar eens alle ouders te bereiken en een alternatief te voorzien. En dan spreken we nog niet over de gevolgen voor het getroffen bedrijf.”

Ook minister van Onderwijs Hilde Crevits uitte haar steun aan Esthio via Twitter. Ze benadrukt het belang van tijdige communicatie en steekt de scholen een hart onder de riem.

© Twitter

Gezamenlijke actie

De directeurs van de 44 scholen willen het hier niet bij laten. Donderdagnamiddag stonden ongeveer 50 directieleden aan het cateringbedrijf in Harelbeke. “Wij willen onze steun betuigen aan de cateraar en ons ongenoegen uiten over de late beslissing van het kabinet”, verduidelijkt Patrick Debel van scholengroep De Wegwijzer. “Dit getuigt van een totaal gebrek aan respect voor directies en voor ouders”.

© Karen Verhulst

Gelukkig verschenen weinig leerlingen donderdagochtend zonder boterhammetjes. “In onze school in Nieuwenhove hadden slechts 3 van de 250 kinderen geen picknick mee”, vertelt Debel. “Voor hen voorzagen we boterhammen met verschillende soorten beleg.”

Zaakvoerder Brecht Vervaeck (33) - die samen met zijn vader Hervé (67) het bedrijf runt - kwam iedereen begroeten en bedanken. “Dankzij jullie kunnen we blijven volhouden”, klonk het. Hij werd warm onthaald met een speech en applaus.

Dan maar frietjes

Directeur Tony Sabbe van de Stedelijke Basisschool Sint-Eloois-Vijve bond de kat de bel aan met een dringende oproep via Facebook aan alle ouders. Daarin riep hij op om boterhammen mee te brengen, nadat ook hij het mailtje van het FAVV had ontvangen. “Gelukkig begrepen de ouders dat het hier om een geval van overmacht gaat. Zij konden de inspanningen van de leerkrachten om iedereen gisteravond in allerijl te informeren, erg appreciëren. Maar wij zijn zeer teleurgesteld.”

Al hadden niet alle ouders de melding op tijd gekregen om nog boterhammetjes hun kinderen te voorzien. Een van de getroffen scholen had donderdagmiddag dan ook heel wat leerlingen zonder lunch. Daarop besloot de directie om een mobiel frietkraam te bestellen.

© vdb

Open brief van ouders

Ondertussen schreef Michaël Follens, een ouder van twee kinderen die op een van de getroffen scholen zitten, een open brief. Daarin klaagt hij de actie van minister Ducarme aan. “Ik vind dat wat er gisterenavond gebeurd is, getuigen van zowel volledige respectloosheid t.o.v. de traiteur (die mens ligt er van in het ziekenhuis) als van volkomen onbegrip en onrealistische inschatting hoe het leven met kleine kinderen er eigenlijk dagdagelijks aan toegaat”, klinkt het onder meer. “Het is een trieste en onrespectvolle wending. Het is niet menselijk”, besluit Follens.

Lees hier de volledige brief:

Wachten op “laatste stalen”

Het mailtje van het Federaal Voedselagentschap naar de directies ging als volgt: “De kabinetschef van minister Ducarme heeft vandaag omstreeks 18.45 uur aan onze directeur-generaal laten weten dat de minister nog een bijkomende balans wil opmaken vooraleer traiteur Esthio opnieuw kan/mag leveren aan de scholen. Wij willen ons verontschuldigen voor deze laattijdige beslissing.” Er werd geen reden voor de beslissing gegeven.

Ondertussen mag Esthio opnieuw leveren aan scholen en bedrijven, nadat ook de meest recente resultaten van de “laatste stalen” negatief waren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER