Direct naar artikelinhoud
Duurzaamheid

IKEA doet plastic wegwerpproducten in de ban

IKEA doet plastic wegwerpproducten in de ban
Beeld REUTERS

De Zweedse woonwinkelketen IKEA gaat vanaf 2020 stoppen met plastic wegwerpproducten zoals rietjes, borden, bekers en bestek. Daarnaast is het bedrijf van plan de uitstoot van broeikasgassen sterker terug te dringen en alleen nog maar hernieuwbare en gerecycleerde producten te gaan gebruiken.

Volgens IKEA is klimaatverandering niet langer een verre dreiging, maar een zichtbare realiteit. "Het is een van de grootste uitdagingen voor de mensheid", klinkt het.

Het bedrijf is onder meer van plan CO2 op te vangen en met toeleveranciers aan de slag te gaan om de uitstoot te reduceren. Uiteindelijk moeten alle producten zo worden ontworpen dat ze geschikt zijn voor recyclage.

Vorige maand kondigde de Europese Commissie een plan aan om de strijd aan te gaan tegen plastic wegwerpproducten zoals wattenstaafjes en wegwerpbestek om zo plastic afval in zee te verminderen.

Duurzame gerechten

IKEA denkt al langer na over milieuvriendelijke vernieuwingen. Zo voert het bedrijf in zijn restaurants ook meer vegetarische en duurzame alternatieven in. Daarnaast werkt het aan innovaties die mensen helpen om hun impact op het klimaat te verkleinen, zoals een kraankop die meer dan 90 procent water kan besparen en stoffen die de lucht helpen zuiveren.