Direct naar artikelinhoud
G7

Macron en Trudeau: "Belachelijke Amerikaanse taksen zullen de VS pijn doen"

epa06791161 Canadian Prime Minister Justin Trudeau (R) and French President Emmanuel Macron (L) shake hands at the Hall of Honor at Parliament Hill in Ottawa, Canada, 07 June 2018. Macron is on a two-day visit to Ottawa and Montreal before attending the G7 summit in La Malbaie, Quebec on 08 and 09 June. EPA/IAN LANGSDONBeeld EPA

Dat de Amerikaanse president Donald Trump de nationale veiligheid inroept om de extra invoerheffingen op staal en aluminium voor zijn bondgenoten te rechtvaardigen, is "belachelijk, verkeerd en zal gevolgen hebben voor de Verenigde Staten". Dat hebben Canadees premier Justin Trudeau en Frans president Emmanuel Macron gezegd aan de vooravond van de G7 in Canada.

Macron waarschuwde Trump al dat de Europese landen en Japan "niet bereid zijn alles op te geven voor een Amerikaanse handtekening" onder het gezamenlijke communiqué waarmee een G7-top doorgaans afgesloten wordt. Dat zou een fout zijn, meent Macron, en zal "de relevantie van deze G7 in gevaar brengen". 

Trudeau gaf wel aan positief te blijven. "We weten dat er thema's zijn waarover we akkoord zijn, en andere waarover we van mening verschillen. Maar alleen al het feit dat we gaan discussiëren is goed voor onze landen, en goed voor de wereld." Tegenover Trump zullen Canada en Frankrijk "beleefd, maar duidelijk" zijn.

Amerikaanse jobs

Tijdens een gezamenlijke persconferentie in het federaal parlement in Ottawa haalde Trudeau ook uit naar de invoerheffingen die Trump vorige week aankondigde. "Het zijn belachelijke uitspraken dat Canada, Frankrijk en de Europeanen een bedreiging kunnen vormen voor de nationale veiligheid van de Verenigde Staten, want we zijn de beste bondgenoten van de Verenigde Staten, sinds lang."

De Canadese premier en de Franse president waarschuwden er samen voor dat de invoerheffingen ook de Verenigde Staten zelf "pijn gaan doen". "Het zijn de Amerikaanse jobs die verloren zullen gaan", aldus Trudeau.

Macron voegde eraan toe dat Canada en Frankrijk "de Verenigde Staten betrokken willen houden bij het overleg", maar dat ze ook bereid zijn verder te gaan zonder Washington. "De markt van de zes andere landen van de G7 is groter dan de Amerikaanse markt", beklemtoonde de Franse president.