Direct naar artikelinhoud
Kunst

Vierhonderd Lichtensteins voor Whitney Museum in New York

Het Whitney Museum in New York.Beeld Nic Lehoux

Het Whitney Museum in New York wordt de trotse eigenaar van meer dan 400 werken van popart-kunstenaar Roy Lichtenstein. De stichting van de in 1997 overleden schilder is het over die schenking al met het museum eens geworden, zo luidde het in een communiqué. 

Het in Manhattan gelegen museum, dat al tientallen tentoonstellingen aan de uit diezelfde wijk afkomstige kunstenaar wijdde, wordt op die manier eigenaar van de wereldwijd grootste collectie Lichtensteins. Onder de schenkingen zijn de sculptuur 'Head of Girl' (1964) en de vroege schilderijen 'Pilot' (1948) en 'Untitled' (1959-60).

Ook de Archives of American Art van het Smithsonian in Washington wrijft zich in de handen. Dat krijgt een half miljoen Lichtenstein-documenten, gaande van brieven en foto's tot privé-notities van de kunstenaar.

'Female Heads' van Roy Lichtenstein.Beeld Photo News

Lichtenstein geldt, samen met Andy Warhol, als de belangrijkste vertegenwoordiger van de popart. Hij inspireerde zich op Europese meesters als Paul Klee, Henri Matisse, Paul Cézanne en Pablo Picasso. Zijn beroemdheid dankt hij echter aan de erg herkenbare opgeblazen tekeningen uit comics, vaak met tekstballonnetje inbegrepen.

Na de schenkingen houdt de Roy Lichtenstein Foundation ermee op.