Direct naar artikelinhoud
Fouad B.

Burgemeester Verviers: "Fouad B. al zes maanden vrij met enkelband? Ik wist van niets"

Muriel Targnion, burgemeester VerviersBeeld BELGA

Alweer komt haar gemeente in het nieuws als een nest van jihadisme. Muriel Targnion (PS) is sinds 2015 burgemeester van Verviers en is het beu. "Als iemand met een radicaal profiel vrijkomt, is de burgemeester meestal de laatste om dat te weten."

Wat denkt u van de aanhouding van Fouad B., een van de inwoners van uw gemeente?

Muriel Targnion: "Het is een pak van mijn hart. Ik ben echt dankbaar. Ik was er niet gerust op, en dat zei ik al sinds de schietpartij van Benjamin Herman in Luik. Pas toen vernam ik, via de media, dat Herman in de gevangenis zou zijn geradicaliseerd door een van mijn inwoners. 

'Ik zeg al twee jaar dat het dringend anders moet'
Muriel Targnion, PS-burgemeester van Verviers

"Ik vind het niet normaal dat iemand met een dergelijk misdaadverleden en met alles wat de veiligheidsdiensten over zijn extremisme weten zomaar vrij kan rondlopen in mijn gemeente. Hij radicaliseerde anderen in de gevangenis. Er is weinig reden om te denken dat hij dat niet zou voortzetten na zijn vrijlating.

"Moeten onze wetten dan niet aangepast worden? Bovendien is het niet normaal dat hij al sinds 22 mei op vrije voeten was zonder dat ik dat wist."   

Lees ook: Is een etmaal lang om een extremist op te pakken?

Hij was sinds januari vrij met een enkelband. De raadkamer besliste dat het in mei zonder enkelband kon, maar onder voorwaarden.

"Is dat zo? Kijk, dat moet ik dus van u vernemen. Vindt u dat normaal? Dan ben ik al zes maanden niet op de hoogte. Het is toch aan het orgaan voor de dreigingsanalyse, OCAD, om ons ervan op de hoogte te brengen dat de infofiche van die man verandert?  

"En dat voor iemand die behoort tot de 25 mensen uit Verviers die op de OCAD-lijst staan voor radicalisering. Daar zitten valse predikers tussen zoals hij, maar ook iemand als Tarik Jadaoun, die in Irak de doodstraf riskeert."

Hoeveel van die 25 inwoners uit Verviers op de OCAD-lijst lopen vrij rond in uw gemeente?

"Dat is het net: ik kan het niet met zekerheid zeggen. Als iemand met een radicaal profiel vrijkomt, is de burgemeester meestal de laatste om dat te weten.

"Er is de scheiding der machten in ons land. Het is dus goed dat er een scheidingslijn loopt tussen de lokale overheid en de rechterlijke macht. Maar het parket licht de pers soms eerder in dan ons. Al twee jaar vraag ik het parket op zijn minst zijn persbericht ook naar mij te sturen. Al twee jaar zeg ik dat het dringend anders moet."

Wat had men volgens u met Fouad B. moeten doen als u vindt dat hij niet vrij mocht rondlopen?

"Hem niet vrijlaten onder voorwaarden, tiens. Hem op zijn minst vasthouden tot het einde van zijn straf."

Lees ook: "Ca va faire boum": het verontrustende interview met Fouad B.

Fouad B. zat geen straf meer uit. Hij was in voorhechtenis in een onderzoek naar zijn radicalisering. 

"Dat is dus allemaal informatie die ik niet heb. Zo kan het toch niet verder? 

"Misschien was de lokale politie al op de hoogte. In de Lokale Integrale Veiligheidscel hebben we overleg met de politie en onze preventiediensten, maar die komt maar om de zes weken samen. De volgende vergadering is voorzien voor eind deze maand. Misschien gingen ze me dan op de hoogte brengen."

Een van de voorwaarden voor Fouad B. was het volgen van een deradicaliseringstraject. Hebben uw diensten dat opgestart?

"Ik denk het niet, aangezien we van niets wisten. SAFER, onze dienst voor de begeleiding van families en hun entourage tegen radicalisering, heeft twee begeleiders voor een tiental trajecten. Maar ze werken vooral met jongeren die aangehouden zijn.

"Dat werpt vruchten af, maar alles hangt af van de vraag of de families het in handen willen nemen. Als een jongere met drugsproblemen kampt, probeer je die ook uit zijn vriendenkring te halen. We halen er ook een imam bij die met hen over het geloof kan praten.

"Maar zo'n Fouad B. is andere koek. Op zo iemand heb je weinig vat."

Lees ook: Verviers, broeinest van extremisten

Bent u het eens met het beeld van uw gemeente als broeihaard voor extremisme?

"Ja en nee. We zitten hier vlak tegen de Duitse grens. Enkele decennia geleden is een golf van salafisten uit Aken zich hier komen vestigen. Verviers heeft een grote moslimbevolking, maar toch ligt het percentage salafisten hier een pak hoger dan elders: om en bij 20 procent, volgens onderzoeken naar radicalisering. 

"Er zijn salafisten die radicaal zijn maar die het houden bij vroom bidden. Anderen kiezen helaas voor een misdadig traject. Dat verband met het salafisme kun je niet ontkennen.

"Tegelijkertijd begrijp ik niet waarom altijd naar ons wordt verwezen. Uit Verviers zijn tien inwoners naar Syrië en Irak vertrokken, dat is heel wat minder dan in veel andere gemeenten. Helaas waren het wel mensen die zich lieten opmerken in gruwelvideo's, zoals Tarik Jadaoun.

"We zijn nog niet van het probleem verlost, zolang burgemeesters elke keer dezelfde boodschap moeten herhalen. Dit is weinig geruststellend, maar het is niet anders."