Direct naar artikelinhoud
gezondheid

Chlamydia maakt opmars bij studenten

Beeld ter illustratie.Beeld thinkstock

Studentenartsen van de KU Leuven waarschuwen voor chlamydia. Ze krijgen nu zeven keer meer studenten met de soa over de vloer dan tien jaar geleden. 

"We zien de opmars ook in de rest van het land, hoofdzakelijk bij jongeren", zegt studentenarts Rikka De Roy aan VTM Nieuws. Er wordt geschat dat een op de twintig jongeren drager is van chlamydia. 

Onderzoekers zien de opmars van chlamydia niet alleen bij studenten, maar bij de hele bevolking. In 2016 waren minstens 6.000 mensen besmet. "Dat de soa meer vastgesteld wordt, heeft gelukkig ook te maken met een betere screening", vertelt De Roy.

Wat is het?

“Chlamydia is een bacterie die lokaal een infectie kan geven in de plasbuis of in de baarmoeder, maar ook in de eileider en zaadleider”, legt studentenarts Rikka De Roy uit. De soa kan jaren sluimeren in je lichaam zonder dat je het weet. Als je het niet opmerkt, kan je onvruchtbaar worden.

Er snel bij zijn is dus de boodschap. “Dan kunnen we chlamydia heel goed behandelen en verspreiding en eventuele complicaties op lange termijn vermijden”, zegt De Roy. Je bent er dan vanaf met een eenmalige inname van een tweetal antibioticumtabletten.

Symptomen

Meisjes die besmet zijn, hebben vooral last van herhaalde klachten die op een blaasontsteking lijken en hebben soms wat afscheiding. Jongens hebben pijn bij het plassen. “Maar in heel veel gevallen zijn er geen symptomen. Het is dus niet omdat men niets voelt, dat er geen soa aanwezig is.”

Chlamydia voorkomen

De studentenarts heeft tot slot nog een gouden tip: “Vrij veilig als het met een nieuwe of losse partner is. Laat het condoom pas achterwege als er een soascreening is geweest en soa’s uitgesloten zijn.”

Meer informatie over chlamydia en ander soa’s, vind je op de website van Sensoa. Denk je dat je besmet bent, ga dan langs bij je huisarts en vraag om een test.