Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Dit is het belangrijkste nieuws van de ochtend

Leden van Oxfam poseren als de G7-leiders aan de vooravond van de G7-topBeeld AFP

Het dreigt er bovenarms op te zitten tussen de VS en Frankrijk tijdens de G7-top in Canada. Minister van Onderwijs Hilde Crevits waarschuwt voor de lat te hoog te leggen, nadat duidelijk werd dat leerlingen uit het lager onderwijs ondermaats scoren voor Frans. Dit is onze lunchbreak.

In het nieuws

1. Het is Amerika tegen de rest op G7-top in Canada

De G7 in Canada dreigt een top van verdeeldheid te worden. De bijeenkomst die bedoeld is voor overleg tussen de zeven grootste industrielanden ter wereld, lijkt vandaag en morgen uit te lopen op een confrontatie tussen de Verenigde Staten onder leiding van president Donald Trump aan de ene kant en de overige zes aan de andere kant. Op Twitter brak gisteren al een confrontatie uit tussen president Macron en president Trump.

2. Burgemeester Verviers niet op de hoogte van vrijlating Fouad B.

Muriel Targnion (PS) is sinds 2015 burgemeester van Verviers en is het beu. "Als iemand met een radicaal profiel vrijkomt, is de burgemeester meestal de laatste om dat te weten." Dat de politie 24 uur nodig had voor de aanhouding van Fouad B. – die een journalist van deze krant tipte over een aanslag – lijkt een eeuwigheid, maar blijkt relatief snel.

Burgemeester van Verviers Muriel TargnionBeeld BELGA

3. Boodschap van Hilde Crevits, minister van Onderwijs: "Leerkrachten, word wakker"

"Let op met de lat te hoog te leggen, want anders kunnen de leerkrachten ze niet aan." Dat zegt Crevits n.a.v. de resultaten van de peilingsproef Frans, die werd afgenomen door onderzoekers van de KU Leuven. Concreet namen 2.098 leerlingen uit het zesde leerjaar van het lager onderwijs deel. Hun kennis van de Franse taal blijkt door de band genomen ondermaats.

Hoe goed is uw Frans trouwens in vergelijking met 12-jarigen? U kan hier zelf eens de test doen.

De peilingsproeven Frans tonen aan: onze leerlingen doen het niet goed.Beeld Aurélie Geurts

4. Hele Franstalige oppositie verzet zich tegen systeem van onbelast bijverdienen

Partijvoorzitters Elio Di Rupo (PS), Benoît Lutgen (cdH), Patrick Dupriez (Ecolo) en Olivier Maingain (DéFI) hebben in naam van de hele Franstalige oppositie een open brief ondertekend waarin ze het wetsontwerp rond onbelast bijverdienen verwerpen. "De bepaling is nutteloos en gevaarlijk voor werkenden, zelfstandigen en bedrijven", klinkt het.

Benoît Lutgen (cdH) en Elio Di Rupo (PS)Beeld BELGA

5. Brussel krijgt misschien voor het eerst een groene burgemeester

Hij is tweetalig, luistert graag naar Beyoncé en wil de nieuwe burgemeester van Brussel worden. Maak kennis met Benoit Hellings (39), die in oktober de kieslijst van Ecolo-Groen trekt. In de peilingen staan de groenen aan de leiding, voor MR-Open Vld en PS.

Benoit HellingsBeeld Wouter Van Vooren

Aan het koffieapparaat

1. Chlamydia maakt opmars bij studenten

Studentenartsen van de KU Leuven waarschuwen voor chlamydia. Ze krijgen nu zeven keer meer studenten met de soa over de vloer dan tien jaar geleden.

2. Duitse topschutter Thomas Müller is niet mals voor Belgisch voetbal: "Er ligt stof op de gouden lichting van België"

Ja, zegt Müller, België heeft toptalent, maar vandaag is er toch al een beetje stof op de gouden generatie gekomen. Ze staan onder druk om dat talent dat ze in de rangen hebben ook in een resultaat om te zetten.

Sami Khedira (L) en Thomas Müller (R) tijdens training voor het WKBeeld AFP