© Zahra Boufker

Ook stad Beringen ondertekent charter ‘bib voor iedereen’

Het stadsbestuur tekent het charter ‘Een bibliotheek voor iedereen’. Dat charter stelt dat een bibliotheek een basisdienst is waar iedere burger recht op heeft.

Zahra Boufker

Sinds 2016 zijn steden en gemeenten niet meer verplicht een bibliotheek te hebben. Ze kunnen nu dus zelf bepalen of ze een bib nodig hebben en hoe die kan worden uitgewerkt. Sinds eind vorig jaar loopt er een oproep om het bibliotheekcharter te tekenen. De bibliotheek moet een open huis zijn voor elke burger, een huis van informatie, cultuur en ontspanning, dat een belangrijke rol vervult in de lokale gemeenschap. In het charter staat dat iedereen toegang moet hebben tot de diensten die een bibliotheek aanbiedt.

Dit is een oproep aan steden en gemeenten om blijvend oog te hebben voor de bibliotheek als relevante dienstverlening. Het charter werd al door meer dan 125 Vlaamse steden en gemeenten ondertekend. “Het is niet bindend, maar met de ondertekening erkennen wij als stadsbestuur het belang van een bibliotheek voor de lokale gemeenschap, en geven we dus een krachtig signaal tot verdere ondersteuning van de openbare bibliotheek,” zegt schepen van de bib, Dave Schops.Ook individuen kunnen het charter tekenen om hun steun aan de bib te betuigen. Dat kan nog tot begin september via www.bibvooriedereen.be.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer