NAVO wil Afghaanse troepen tot in 2024 financieren

door
Belga
Leestijd 2 min.

De NAVO wil het Afghaanse leger verder financieren tot in 2024. Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de verdragsorganisatie, verwacht dat de lidstaten daarmee zullen instemmen tijdens de NAVO-top in juli. Tijdens de NAVO-top in Warschau in 2016 beslisten de lidstaten van de verdragsorganisatie om de Afghaanse troepen te blijven financieren tot in 2020. In het nieuwe hoofdkwartier van de NAVO kwamen gisteren en vandaag de 29 ministers van Defensie samen. Vandaag stond er ook een vergadering op de agenda met de partners in de NAVO-missie Resolute Support in Afghanistan.

"De NAVO-bondgenoten en partners houden hun bijdrage tot onze missie Resolute Support niet alleen in stand, ze verhogen ze", aldus Stoltenberg na de vergadering. "Op basis van onze gesprekken van vandaag, heb ik er alle vertrouwen in dat we bij de top van volgende maand akkoord zullen gaan om de financiering aan de Afghaanse veiligheidsdiensten zullen verlengen tot 2024."

Stoltenberg drukte opnieuw zijn steun uit voor de Afghaanse president Ashraf Ghani, die aan de taliban voorstelde om een staakt-het-vuren te onderhandelen. "Het aanbod van Ghani is zonder voorgaande", aldus de NAVO-baas. "De NAVO roept op tot een politieke oplossing in Afghanistan. Talrijke uitdagingen blijven bestaan in de regio, maar de Afghaanse troepen tonen zich voorbeeldig."

De Amerikaanse minister van Defensie, James Mattis, moedigde eveneens het initiatief van de Afghaanse president aan. Hij ziet daarin een kans om tegen terreurgroep Islamitische Staat (IS) te strijden, die nog verschillende plaatsen in het land controleert. "We zouden onze inspanningen kunnen heroriënteren tegen de strijders van Islamitische Staat, als de taliban het staakt-het-vuren respecteren."

Naast de financiële steun voert de NAVO ook de missie Resolute Support in Afghanistan. NAVO-troepen trainen en adviseren daarvoor de Afghaanse veiligheidsdiensten. De missie telt 16.000 manschappen.

bron: Belga