Direct naar artikelinhoud
MIT

Ontmoet Norman, de eerste "psychopathische" artificiële intelligentie

Norman, de allereerste 'psychopathische' artificiële intelligentie.Beeld Twitter

Norman. Zo heet het nieuwe algoritme dat wetenschappers aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben gecreëerd. Klinkt onschuldig, toch? Maar achter de alledaagse naam schuilt iets duisters: Norman wordt “de eerste psychopathische artificiële intelligentie” genoemd.

Wat startte als een eerbetoon aan het personage Norman Bates uit de film Psycho, ging al snel veel verder dan dat. Door het algoritme enkel gruwelijke beelden te tonen, begon Norman elk object te associëren met de dood. Om dit te testen, lieten de wetenschappers hem foto’s van de beroemde rorschachtest zien. En jawel: in elke inktvlek zag hij een gruwelijke moord.

Toch is dit geen reden tot paniek. Het algoritme vertoont deze psychopathische trekjes enkel omdat het ontstaan is uit louter gruwelijke beelden. “Norman is niets meer dan het resultaat van de beelden die wij hebben ingevoerd”, vertelt onderzoekster Pinar Yanardag Delul aan The Telegraph. “Wanneer mensen zeggen dat artificiële intelligentiealgoritmen bevooroordeeld zijn, dan zijn zij niet zelf de schuldige. De schuldige is de brok data waaruit ze ontstaan zijn.”

Nu willen de wetenschappers Norman van deze psychopathische trekjes afhelpen. Dezelfde rorschachtest werd online verspreid en al wat de rest van de wereld erin ziet, zal in het algoritme opgenomen worden.

'Wanneer mensen zeggen dat artificiële intelligentiealgoritmen bevooroordeeld zijn, dan zijn zij niet zelf de schuldige. De schuldige is de brok data waaruit ze ontstaan zijn'
Pinar Yanardag DelulMassachusetts Institute of Technology