Direct naar artikelinhoud
Sunday Morning Playlist

Blijven hangen in de Myspace-indierock: de favoriete ochtendmuziek van Sylvie Kreusch

Sylvie KreuschBeeld Boe Marion

Elke week vragen we een ongemeen boeiende medemens om vijftien platen te kiezen waarmee hij op zondag ontwaakt. Deze week: de Sunday Morning Playlist van Sylvie Kreusch.

Je kan het je nauwelijks voorstellen: Sylvie Kreusch, ontbijt achter de kiezen en fris gewassen, zoals elke andere sterveling aan het pendelen naar het werk. “Het gebeurt weleens dat ik op zondagochtend al om vijf uur op de trein zit”, zegt ze. Een ochtendmens tegen wil en dank: de geest van Kreusch waakt al bij de eerste zonnestralen. “Op de trein zie ik dan al die scheve mensen zitten, en dan voel ik de afstand tussen hen en mij.”

“Ochtenden zijn voor de hoop gemaakt", zegt ze. “Zeker als je niet met een katerkop rondloopt, en wanneer je goed bent uitgeslapen, mag alles rustig en licht zijn. Een gebroken hart is voor ‘s nachts.”

Myspace

Ook de wildste nachtraaf wordt volwassen. Vroeger vond je Kreusch op elk hip feestje, tegenwoordig heeft ze een voorkeur voor de doordeweekse dinsdag die af en toe een onverwachte wending neemt. “Vroeger moest ik elke nacht van donderdag tot zondag van begin tot eind hebben meegemaakt. Nu gaat er soms een weekend voorbij zonder dat ik er erg in heb. Ik het een afkeer van gedwongen sociaal contact. Als ik te druk omringd ben geweest, heb ik twee dagen nodig om uit te puffen, alleen. Ik ben te gevoelig aan die veelheid aan impulsen. ”

Popmuziek leerde ze ten volle appreciëren op de gayfeestjes waar ze als model en zangeres geregeld rondhing. Maar van thuis uit kreeg ze vooral de Franse klassiekers mee. Serge Gainsbourg, Françoise Hardy, France Gall - Kreusch beheerst net als hen de Franse kunst van het dansen op de grens tussen naïef en sensueel. “Ja, dat zal inderdaad wel geen toeval zijn", lacht ze.

Als tiener was ze fan van Britney Spears en Christina Aguilera: "Ik probeerde de stem van Aguilera zo grondig na te bootsen dat ik uiteindelijk met een afgrijselijke vibrato zat opgescheept". Muzikale opvoeding vindt ze van relatief belang, vandaag hangt ze rond in alternatievere kringen. 

Myspace
Beeld Boe Marion

“Je hebt van die mensen die zeggen dat ze als kleuter al obscure bands ontdekten in de platenkast van papa en mama. Dat geloof ik niet helemaal: iedereen is in bepaalde levensfases vooral beïnvloed door zijn vriendengroep. En eerlijk gezegd: eigenlijk blijft dat ergens ook zo. ”

Don't believe the hype

En waar luistert Kreusch & co vandaag dan naar? “Veel mensen rond mij luisteren  opvallend vaak naar hiphop, maar ik moet toegeven dat ik niet helemaal mee ben met die hype. Ik ben denk ik een beetje ben blijven hangen in de indiebands van tijdens de hoogdagen van Myspace: MGMT, Flaming Lips, Yeasayer, Animal Collective.”

“Heel veel zaken vind ik goed uit pure nostalgie”, vertelt Kreusch. “Vroeger bleef ik vaak plakken bij mensen thuis tot de zon opkwam, en ooit speelde een vriend van me 'Feather' van Little Dragon bij het schemerlicht. Het werd één van mijn favoriete nummers. Ik ging toen best wel door een donkere, emotionele periode, bijna alles daarvan kan ik me herinneren. Ik kan me nog glashelder voor de geest halen wat waar gebeurd is, met wie en waarom. Ik denk dat de herinneringen uit de donkere tijden je toch net iets beter bijblijven."

Meer zonsopgangen

Als ze haar ochtenden niet alleen spendeert, verkiest ze voor de volledigheid een trio met Connan Mockasin. "'Forever Dolphin Love' is een echte seksplaat, die 's ochtends ook nog heel goed werkt", vertelt ze, en ze stopt even. Er ontsnapt een giechel als zat er aan de andere kant écht een Franse zangeres. "Als je 's avonds met iemand hebt geslapen, kan je 's ochtends nog wat nagenieten. Heel die plaat bevat exact dat gevoel."

De ideale ochtend beleefde ze met haar vriend Maarten Devoldere (Balthazar) op vakantie in Marrakech. "Van op het dak konden we de stad zien en voelen ontwaken, terwijl we zelf nog rustig wakker werden. De gebeden gonsden al door de lucht nog voor de eerste zonnestraal. We waren er om te schrijven, maar toch voelde het als vakantie. Daar konden we onze tijd nemen."