Eerste werken Slachthuissite beginnen tegen Pasen

De eerste, voorbereidende, werken aan de Slachthuissite op de Dam beginnen tegen Pasen van volgend jaar. De eigenlijke bouw begint wellicht in het najaar. Ondertussen heeft de stad een overeenkomst afgesloten met bouwheer Urban Triple Living over de voorwaarden.

Patrick van de perre

Sinds projectontwikkelaar Urban Triple Living de ontwikkeling van de Slachthuissite van het ondertussen uit beeld verdwenen Land Invest heeft overgenomen, was het lange tijd stil rond het project. Dat verandert nu. Het Antwerpse schepencollege heeft vrijdag een overeenkomst met de projectontwikkelaar goedgekeurd. Daarin zijn de krachtlijnen voor één van de grootste bouwprojecten in Vlaanderen van deze eeuw vastgelegd.

“Op dit moment is Urban Triple Living eigenaar van 55% van de gronden op de Slachthuissite”, zegt burgemeester Bart De Wever (N-VA). “De overige 45% is stadseigendom en blijft dat voorlopig ook. We geven de projectontwikkelaar wel een recht van opstal. Dat betekent dat Urban Triple Living de gronden mag bebouwen.”

Meer opbrengst

Volgens De Wever zijn er twee redenen om de gronden niet af te staan. “We hebben een onderzoek laten doen door de financiële experts van BNP Paribas. Daaruit blijkt dat de gronden, die eigendom van de stad zijn, ons meer zullen opbrengen wanneer we ze bebouwd verkopen aan de toekomstige eigenaar van de woning. Verder is deze werkwijze transparanter en zorgt dit ervoor dat we als stad blijven bepalen op welke manier de site bebouwd wordt”, legt de burgemeester uit.

In de overeenkomst die de stad met de projectontwikkelaar heeft afgesloten, is ook een aantal afspraken gemaakt.

Zo moet Urban Triple Living voor elke wooneenheid in minstens 4 vierkante meter groen voorzien op de site. “Ook is er vastgelegd dat de projectontwikkelaar op eigen kosten het publieke domein en zaken zoals een speeltuin of een sporthal moet financieren”, aldus De Wever.

Hoog- en laagbouw

De bouw van een nieuwe woonwijk in de Damwijk zal 20 tot 25 jaar duren. In totaal gaat het om een oppervlakte van 230.000 vierkante meter aan woningen. Daar komt nog eens 38.000 vierkante meter aan publieke ruimte bij.

De plannen, zoals die enkele maanden geleden werden voorgesteld, blijven grotendeels dezelfde. Dat betekent hoogbouw ter hoogte van de Slachthuislaan en het Lobroekdok. Dichter bij de huidige woonwijk Dam zal de bebouwing lager zijn. En onder meer aan de Lange Lobroekstraat komt een plein.