© REUTERS

G7 eindigt in chaos: Trump trekt steun in en beledigt Canadese premier

Amerikaans president Donald Trump onderschrijft niet langer de gezamenlijke verklaring van de landen van de G7. Dat zei hij zaterdagavond, niet tijdens de top zelf, maar op Twitter. Redenen zijn onder meer de “valse verklaringen” van de Canadese premier Justin Trudeau, die tijdens een persconferentie na afloop van de G7-top had gezegd dat de Canadese tegenmaatregelen tegen de Amerikaanse importheffingen op staal en aluminium van kracht zouden gaan vanaf 14 juli.

evdg

Na de G7-top in het Canadese La Malbaie, vloog Donald Trump meteen door naar Singapore waar hij de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zal ontmoeten. Tijdens die vlucht liet de Amerikaanse president zich uit op Twitter over de uiterst woelige top en is hij allesbehalve mild voor de andere leiders.

© AP

“Mak en mild”

“Gebaseerd op Justins valse verklaringen tijdens zijn persconferentie en het feit dat Canada massale invoertarieven aanrekent aan onze Amerikaanse boeren, arbeiders en bedrijven, heb ik onze Amerikaanse vertegenwoordigers opgedragen om de Verklaring niet te onderschrijven”, aldus Trump op Twitter.

Trudeau “gedroeg zich erg mak en mild tijdens onze G7-ontmoetingen, om daarna een persconferentie te geven nadat ik was vertrokken waarin hij zegt dat ‘Amerikaanse tarieven nogal beledigend zijn’ en dat hij ‘niet met zich laat sollen’. Erg oneerlijk en zwak”, klaagt de Amerikaanse president verder. Hij dreigt bovendien met nieuwe maatregelen. “We bekijken invoertarieven op auto’s die de Amerikaanse markt overspoelen!”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De Canadese premier had na afloop van de top gezegd dat hij tevergeefs had gehoopt dat Trump door de gesprekken tijdens de G7 van gedachten zou veranderen over de Amerikaanse invoerheffingen. Omdat dat niet was gebeurd, benadrukte Trudeau dat de Canadese tegenmaatregelen vanaf 1 juli van kracht zouden gaan. “Dat doen we niet graag, maar we gaan het zeker doen, want als Canadezen zijn wij vriendelijk en redelijk, maar laten we niet met ons sollen.”

Eerste keer in 40 jaar

De gezamenlijke slottekst kwam er ondanks grote onenigheid tussen de Verenigde Staten en de andere leden van de G7 (Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan en het Verenigd Koninkrijk). In de verklaring engageerden de landen zich om onder meer invoerrechten en overheidssubsidies te beperken en “te blijven strijden tegen het protectionisme”. Het is de eerste keer in de ruim veertigjarige geschiedenis van het forum van de belangrijkste industrielanden, dat een van de leden zijn steun voor een verklaring intrekt.

Trump verliet zaterdag vroegtijdig de G7-top om af te reizen naar Singapore. Daar heeft hij op 12 juni een historische ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

© REUTERS

Dresscode geweigerd

Dat de Amerikaanse president graag tegen schenen schopt, is geen verrassing meer. Naast zijn nogal opvallende uitspraken liet hij zich ook op subtielere wijze kennen. Zo weigerde hij zich aan de door Trudeau opgelegde dresscode te houden. De Canadese premier had de wereldleiders gevraagd om in een ‘casual chique’ outfit te verschijnen voor het G7-diner ter bevordering van de informele sfeer. Trump verscheen als enige strak in het pak, inclusief gestreepte das.

Volgend jaar in Biarritz

De volgende G7-top zal in de zomer van 2019 plaatsvinden in de populaire badplaats Biarritz, in het zuiden van Frankijk. Dat heeft de Franse president Emmanuel Macron zaterdag bekendgemaakt na afloop van de bijeenkomst in La Malbaie. Frankrijk neemt dus in 2019 het voorzitterschap van de G7 over van Canada.

Rusland werd na de annexatie van het Oekraïense schiereiland Krim uit de G8 gezet. Amerikaans president Donald Trump gaf vrijdag voor zijn vertrek naar de bijeenkomst in La Malbaie te kennen dat hij de Russen graag zag terugkomen, maar dat voorstel kon op weinig animo rekenen van de andere lidstaten.

Maar eerst nog Kim ...

Ondertussen zijn de ogen van de wereld alweer gericht op een andere top: de langverwachte ontmoeting tussen president Trump en leider van Noord-Korea Kim Jong-un gaat door op 12 juni om 9 uur ’s ochtends. Een historisch moment, dat niet plaatsvindt in Noord-Korea of de Verenigde Staten, wel op een eiland voor de kust van Singapore.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer