© BELGA

Kerncentrale Doel ligt volledig stil na nieuw defect: ook maandag nog buiten werking

Kernreactor Doel 4 ligt sinds zaterdagavond stil. De oorzaak is een defect in het niet-nucleaire gedeelte van de centrale. De overige reactoren lagen al stil, wat betekent dat de volledige kerncentrale niet meer actief is. Volgens Kristof Calvo (Groen) wordt nog maar eens bewezen hoe haalbaar de kernuitstap is. Uitbater Engie Electrabel laat intussen weten dat de reactor ook maandag nog buiten werking zal zijn.

Zaterdagavond om 21.30 uur is kernreactor Doel 4 automatisch uitgeschakeld door een technisch defect. Het ging om een defect in het niet-nuclaire gedeelte, preciseert woordvoerster Nele Scheerlinck.

Door het uitvallen van Doel 4 liggen alle reactoren in de kerncentrale van Doel plat. “Dat één van de reactoren uitvalt, is niet zo uitzonderlijk”, zegt Scheerlinck. “Gemiddeld is er wereldwijd 1 automatische stop per reactor per jaar. Dat alle vier de reactoren uit liggen, dat gebeurt inderdaad niet zo vaak.” Of het de eerste keer is dat alle reactoren uit liggen, kon de woordvoerster niet met zekerheid zeggen.

Nu de volledige kerncentrale plat ligt, betekent dat ook dat er momenteel geen elektriciteit wordt geproduceerd. “Maar dat zal een kortstondige situatie zijn”, klinkt het nog. “Voor Electrabel is het geen probleem. Wij kunnen nog steeds al onze klanten zonder probleem beleveren.” De reactor is nu in veilige toestand en zal naar verwachting tegen maandagavond 23 uur heropstarten.

© ISOPIX

Stap dichter bij kernuitstap?

Geen ernstig probleem dus, dat er momenteel geen elektriciteit wordt geproduceerd in Doel. Maar laat net dat ‘non-problem’ voer zijn voor de discussie die al jaren stof doet opwaaien: is het tijd voor een kernuitstap of niet? Volgens Kristof Calvo (Groen) wel. “Ik moet Engie eigenlijk bedanken,” zegt hij. “Nu wordt nog maar eens bewezen hoe haalbaar de kernuitstap is.”

Al vindt de federaal fractieleider van Ecolo-Groen het technisch defect geen ideaal scenario om dat aan te tonen. “Het zou beter zijn om niet meer afhankelijk te zijn van de grillen van dergelijke situaties”, klinkt het. “Het is hoog tijd dat hier een beleid rond komt.”

Hoge energiefactuur

Volgens woordvoerster Scheerlinck bewijst het technisch defect helemaal niet dat een kernuitstap haalbaar is. “Een onverwachte uitschakeling kunnen we inderdaad probleemloos opvangen”, legt ze uit. “Maar tijdens langere, zware periodes zoals in de winter, heeft ons land erg veel elektriciteit nodig. Als we dan enkel afhankelijk zijn van de alternatieven, zou dat de elektriciteitsfactuur enkel maar de hoogte in duwen.”

“Het enige wat onze facturen de hoogte injaagt, is de onzekerheid die gecreëerd wordt door de kerncentrales die uitvallen”, reageert Calvo. “Opvallend ook, dat er nu meer plat ligt dan wanneer men gewoon de wet van de kernuitstap had gevolgd.”

Volgens sp.a-Kamerlid Karin Temmerman moet het FANC, het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle, van de stillegging van Doel 4 gebruikmaken om de kerncentrale te testen op betonrot. “Na Doel 3 werd deze week ook Tihange 3 door betonrot genekt. Het FANC meldde toen dat soortgelijke lokalen zich ook in Doel 4 bevinden”, legt Temmerman uit. “Normaal zou dat in november, tijdens de geplande onderhoudswerken, worden onderzocht. Met het oog op onze veiligheid willen wij dat het FANC dit nu al onderzoekt.” Ook Tihange 2 zal dit jaar nog op betonrot worden getest, weet Temmerman. Dat staat gepland voor augustus.

Ook maandag nog buiten werking

Om het uitvallen van Doel 4 te compenseren, heeft Electrabel snel twee “open cycli” gascentrales geactiveerd. “Die zijn snel op te starten”, zegt Elia-woordvoerster Marleen Vanhecke. “Daarna is overgeschakeld naar gesloten-cyclicentrales, die meer tijd nodig hebben om op te starten maar wel goedkoper zijn in productie.”

Doel 4 zal ook maandag nog buiten werking zijn. “Dan zullen we op piekmomenten, rond 8 en 18 uur, meer stroom invoeren dan normaal: een kleine 4.000 MW. Dat is ongeveer een kwart meer dan normaal in deze periode van het jaar”, legt Vanhecke uit. “De prijs van die stroom, die vooral uit Frankrijk en Nederland zal komen, zal wel de normale marktprijs zijn. Import zal wellicht goedkoper zijn dan de gascentrales te laten draaien.”

De Elia-woordvoerster benadrukt, net als Engie Electrabel, dat er zeker geen stroomschaarste dreigt. “Mocht dit in de winter gebeuren, was de situatie helemaal anders geweest. Maar dan zou Electrabel geen drie centrales in onderhoud zetten”, aldus nog Vanhecke.

LEES OOK: Kritiek op “Belgische schrootreactors” zwelt aan in Nederland en Duitsland

LEES OOK: STANDPUNT. “Op het vlak van kernenergie voert België een weifelend, onduidelijk beleid, waarin haperende kerncentrales een hoofdrol spelen”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER