belga
Volledig scherm
© belga

Kerncentrale Doel ligt volledig stil: België voert maandag kwart meer stroom in

De kernreactor van Doel 4 ligt sinds gisterenavond stil door een defect in het niet-nucleaire gedeelte van de centrale. Dat is bevestigd door Nele Scheerlinck, communicatiemanager van de kerncentrale in Doel. De andere drie reactoren lagen al stil, waardoor de volledige kerncentrale nu buiten bedrijf is.  Dat leidt tot een onevenwicht. Uitbater Engie Electrabel heeft dat vandaag alvast opgelost door snel gascentrales op te starten, "maar maandag zal er op piekmomenten wel een kwart meer stroom geïmporteerd worden uit Nederland en Frankrijk", zegt een woordvoerster van hoogspanningsnetbeheerder Elia.

303 reacties

  • hans vles

    6 jaar geleden
    Ik raad jullie aan alle data voortaan te vermelden in het format jjjj/mm/dd, dan kan daarop gezocht worden door onze computers. Vr. groet, Hans Vles, Middelburg, 2018/09/27.
  • Geert Landsman

    6 jaar geleden
    Geen probleem, zonnepanelen genoeg volgens Dommelein.
  • Ronny Ooijen

    6 jaar geleden
    Guy Van Becelaere,Belgoprocess,de verwerker van nucleair afval,zal in 2019 een nieuw opslaggebouw in gebruik nemen om bijna 10.000 lekkende vaten met laagradioactief afval te stockeren.Op HLN.BE verscheen trouwens hierover een artikel.
  • Geert Tamsyn

    6 jaar geleden
    Niet uit het rode boekje, Guy Van Becelaere, maar uit de notulen van de gemeenteraadscommissie van Beveren van 04/12/2013, waar de heer Wim Van Rompaey, kaderlid van de kerncentrale van Doel, heeft verklaard dat ongeveer de helft van de vaten lekken vertoont. En dat zijn er dus duizenden.
  • Geert Tamsyn

    6 jaar geleden
    Meneer Van Aeken, alle studies die de regering al besteld heeft, bevestigen dat we die 8 liter wel degelijk hebben. Misschien moet u die eindelijk eens lezen.