Direct naar artikelinhoud
Energie

De kerncentrale van Doel ligt plat, maar veel impact heeft dat niet

(Archiefbeeld)Beeld EPA

De kerncentrale van Doel ligt, na het uitvallen van reactor 4, volledig stil. Kan die dan nog wel openblijven tot na 2025, zoals N-VA wenst? ‘Dat ze spontaan uitvallen, is niet bepaald vertrouwenwekkend.’

Een technisch defect in het niet-nucleaire gedeelte van de centrale zorgde ervoor dat kernreactor Doel 4 zaterdagavond uitviel. Momenteel liggen alle reactoren in de kerncentrale van Doel stil. De heropstart van Doel 4 werd eerst voorzien voor zondagavond, maar werd uitgesteld tot maandagavond 23 uur. Dat bevestigt Nele Scheerlinck, communicatiemanager van de kerncentrale. “Dat een van de reactoren uitvalt, is niet zo uitzonderlijk. Gemiddeld is er wereldwijd één automatische stop per reactor per jaar. Dat alle vier de reactoren uit liggen, dat gebeurt inderdaad niet zo vaak. Of het de eerste keer is, kan ik niet met zekerheid zeggen."

Afvalrace

Maar wat is de impact van het uitvallen van reactor 4? Kunnen zulke reactoren nog wel openblijven tot na 2025? De oppositie maakt alvast gehakt van zulke voornemens. “De kernuitstap is gewoon aan het gebeuren”, liet Groen-Kamerlid Kristof Calvo verstaan. “Oude kerncentrales zijn niet de oplossing, maar het probleem.” Ook sp.a-Kamerlid Karin Temmerman is duidelijk: “De zogenaamd betrouwbaarste manier van energieopwekking blijkt de laatste jaren compleet onbetrouwbaar. Er is een afvalrace bezig waarbij niemand kan voorspellen waar en wanneer de volgende uitvalt. De kerncentrales sluiten gewoon zichzelf.”

Scheerlinck benadrukt dat er geen problemen bestaan voor de elektriciteitsbevoorrading. Doel 1 en 2 liggen, zoals al langer was gepland, stil voor onderhoud. Doel 3 is een ander verhaal. Daar werd tijdens een gepland onderhoud in oktober betondegradatie vastgesteld. De heropstart van de reactor zou tegen 2 augustus een feit moeten zijn.

'Als dit in januari of februari was gebeurd, zou het een ander paar mouwen geweest zijn'
André Jurres, GPG Invest

“Er hangt een vergrootglas boven de kerncentrales, maar dat ze spontaan uitvallen, is niet bepaald vertrouwenwekkend”, zegt expert André Jurres, directeur van GPG Invest en auteur van een gerespecteerd energieblog. “Gelukkig hebben we nu veel minder energie nodig. Als dit in januari of februari was gebeurd, zou het een ander paar mouwen geweest zijn.” Toch lijken de huidige gebeurtenissen weinig impact te hebben op het debat rond de kernuitstap, die gepland staat voor 2025.

N-VA blaast al enige tijd warm en koud: de regeringspartij ging akkoord met het Energiepact, dat de energietransitie moet voorbereiden, maar voorzitter Bart De Wever maakte vorige maand nog duidelijk dat zijn partij niet gelooft in een volledige uitstap in 2025. “Uit de fossiele brandstof stappen, uit de kernenergie stappen én de elektrificatie van het wagenpark. Dat allemaal tegen 2030 realiseren is niet realistisch op het vlak van bevoorrading en prijs.” Een lek in het nucleaire gedeelte, zoals eind april voorviel in Doel 1, of een technisch defect doen de partij niet twijfelen.

'Deze gebeurtenissen veranderen niets aan onze positie. Wij gaan nog steeds voor een levensduurverlenging van Doel 4 en Tihange 3 tot 2035'
Bert Wollants, Kamerlid N-VA

Nieuwe gascentrales

“Het is uiteraard jammer, maar tegelijk is het toeval dat de vier reactoren samen stil liggen”, zegt Kamerlid Bert Wollants. “Ik zou ze graag performanter zien, zoals enkele jaren geleden het geval was, maar deze gebeurtenissen veranderen niets aan onze positie. Wij gaan nog steeds voor een levensduurverlenging van Doel 4 en Tihange 3 tot 2035.” Hij voegt eraan toe dat nieuwe gascentrales, die nodig zijn als tussenstap naar een volledig hernieuwbare energievoorziening, niet in een vingerknip worden gebouwd.

Minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR), die niet wenst te reageren, presenteert naar verluidt deze week een mechanisme om geïnteresseerde partijen aan te zetten tot het uitbaten of bouwen van gascentrales. “In april kwam nog 60 procent van onze energie van de kerncentrales”, zegt Jurres. “Het duurt al snel vijf jaar om een gascentrale te bouwen en de evolutie naar meer windenergie verloopt langzaam. Aan het huidige tempo moeten we wel meerdere kerncentrales openhouden. Ze zijn nog lang niet dicht.”