Duizendtal betogers vragen regularisatie sans-papiers

Volgens de politie zijn ongeveer 1.100 mensen zondag in Brussel op straat gekomen om de regularisatie van mensen zonder papieren te eisen en om zich te verzetten tegen de migratiepolitiek van de Europese Unie en haar lidstaten.

Wle

De betogers vragen een gastvrij migratiebeleid, met respect voor alle mensenrechten. Daarnaast willen ze dat alle gesloten centra dicht gaan en dat sans-papiers niet meer gestraft kunnen worden.

De optocht begon rond 14 uur aan het Noordstation en van daar ging het richting Zuidstation. De organisatie was in handen van ‘Coördinatie van Mensen Zonder Papieren in België’, vakbondsorganisaties en ‘Coordination et initiatives pour réfugiés et étrangers’.

De manifestanten eisen menselijke oplossingen voor sans-papiers die al lange tijd in België verblijven. Er moet een regularisatie komen op basis van duidelijke en permanente criteria, vinden ze. Duurzame verankering in België, kwetsbaarheid en de lengte van de procedure moeten voor hen in rekening genomen worden.

Er werd ook een oproep gelanceerd om een onafhankelijke commissie systematisch te betrekken bij regularisatiedossiers, om de beoordelingsvrijheid van Vreemdelingenzaken in te perken.