Schelde krijgt ‘plasticvangers’ om zeeën te sparen

© Patrick De Roo

Als de zeeën kreunen onder plasticvervuiling, zijn het vaak de rivieren die het aanvoeren. Ook de Schelde transporteert zijn deel zeewaarts. Daarom wil de Vlaamse Waterweg, de instantie die de bevaarbare waterlopen beheert, in de lente van 2019 op acht locaties in het Scheldebekken ‘plasticvangers’ laten plaatsen.

ty

© EPA-EFE

“We doen eind juni een oproep naar bedrijven en vzw’s om zo’n installatie voor te stellen”, zegt projectingenieur Frederik Van Overloop van de Vlaamse Waterweg. “Het kost de overheid niets, de deelnemers doen de investering. Als het werkt, hebben ze iets dat ze overal ter wereld aan de man kunnen brengen.”

Er komen installaties op acht locaties: in het getijdengebied van de Schelde, in niet-tijdgebonden zones en op een tweetal plaatsen in ­kanalen.

Afvalvangers bestaan al, bijvoorbeeld op de Seine in Parijs, of in het Amerikaanse Baltimore. Maar daarvan is niet geweten welk percentage van de rommel ze uit het water halen. “Wij willen weten hoe efficiënt die installaties zijn”, zegt Van Overloop. “Daarom hebben we ook een monitoring van het Schelde-afval nodig.”

De plasticvangers zouden een jaar lang ononderbroken proefdraaien. Daarna zou beslist worden om ze al dan niet aan te kopen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen