Direct naar artikelinhoud
Verval Nieuwstraat

De Brusselse Nieuwstraat verliest haar 'Monopolie'-positie

Door de vele bedelaars, losliggende tegels en grote renovatiewerken mijden zowel shoppers als handelaars de Brusselse Nieuwstraat.Beeld Tim Dirven

De bekendste en duurste winkelstraat van het land staat te verkommeren. Een op de tien winkels in de Brusselse Nieuwstraat staat al leeg en steeds meer winkelaars mijden het shoppingmekka van weleer. "De straat moet dringend af van haar dure imago." 

Donkerblauw. Dat is nog steeds de kleur van het duurste plekje op het Monopolie-bord, voorlopig nog voorbehouden aan de Brusselse Nieuwstraat. Maar hoelang duurt het nog voor de makers van het bordspel daar verandering in brengen? De duurste en bekendste straat van het land heeft het namelijk moeilijk.

De vele bedelaars en losliggende tegels zijn niet eens het grootste probleem. Sinds februari is daar nog eens het onafgebroken lawaai van drilboren bijgekomen: de Nieuwstraat is een open werf en dat maakt shoppen er niet aangenamer op. 

Volgens Brussels minister van Economie Didier Gosuin wordt de Nieuwstraat aan haar lot overgelaten. Zeker omdat de huurprijzen in de winkelstraat zo hoge zijn. "Hoe kan het zo de vergelijking met de Antwerpse Meir doorstaan?" 

Lees verder onder de foto.

Winkels trekken weg uit de Nieuwstraat.Beeld Tim Dirven

Online shoppen

Grégoire Dupont, CEO van het commercieel vastgoedbedrijf refero.re dat onlangs de cijfers over de leegstand in de winkelstraat bekendmaakte, is niet verrast. Volgens hem heeft het vooral te maken met een verschuiving in de gewoontes van de winkelaars: "Het traject van de koper begint al thuis. Die zoekt online zijn favoriete kledingstuk op en gaat die vervolgens in de winkel halen. Handelaars moeten zich aanpassen aan die beter geïnformeerde koper."

Maar dat verklaart niet waarom het nieuwe winkelcentrum The Mint op het Muntplein, op een boogscheut van de Nieuwstraat, wél zo makkelijk haar vrije panden kwijtraakt. Ook de nieuwe voetgangerszone de Piétonnier wordt steeds drukker bezocht. Waarom lukt daar wel wat in de Nieuwstraat niet lukt? Zou het kunnen dat drillende boren en opengebroken straatstenen de winkelaars afschrikken? 

Volgens Brussels minister van Economie Didier Gosuin wordt de Nieuwstraat aan zijn lot overgelaten

De uitbaatster van Coutellerie du Roi denkt er net zo over. Haar speciaalzaak is al verschillende generaties gevestigd in de Noorddoorgang, een zijstraat van de Nieuwstraat. De werf is een groot probleem, vindt zij: "De aanhoudende werken geven grote winkels een reden om te verhuizen." 

Ook Unizo Brussel acht de renovatie verantwoordelijk voor de leegstand : "De werken die al aan de gang zijn en die er nog beloven aan te komen zijn een aanleiding voor sommige winkels om te verhuizen." Ook in winkelcentrum City 2 zijn volgens coördinator Anton Van Assche van Unizo Brussel veel handelaren weggetrokken wegens de geplande verbouwingen in het gebouw.

Leegstaande winkels in de Nieuwstraat.Beeld Tim Dirven

Eenzaamheid

Maar misschien is er nog meer aan de hand. Want zolang de Nieuwstraat al als duurste op het populaire Monopolie-bord prijkt, zolang is de winkelstraat ook gewoon onveranderd gebleven. En dat terwijl de wereld wél verandert. 

"Kijk naar The Mint, maar ook naar Docks, het shoppingcentrum in Schaarbeek", zegt retailspecialist Jorg Snoeck. "Een nieuwe winkelbuurt die een stedelijke sfeer wil creëren met cinemazalen, eetkraampjes en winkels die op loopafstand met elkaar zijn verbonden." 

Snoeck wil een Nieuwstraat naar het voorbeeld van Docks: "Sociale integratie is belangrijk in deze tijden van eenzaamheid." Het stijgend aantal inwoners in de centrumsteden doen hun inkopen alsmaar vaker in hun eigen omgeving. Het winkel- en ontspanningsaanbod moet volgens Snoeck aangepast worden aan die bevolkingsgroei.

Donkerblauw

En zo komen we bij het donkerblauwe bordje. Hoelang kan een winkelstraat die zienderogen verloedert en niet meegaat met haar tijd nog zulke hoge huurprijzen vragen? 

Niet lang meer, menen Snoeck en marketingexpert Gino Van Ossel. Volgens Snoeck moeten de hoge huurprijzen van de panden in de Nieuwsstraat naar omlaag zodat het centrum van de stad opnieuw kan heropleven. Alleen zo kan de Nieuwstraat haar donkerblauwe kantje blijven behouden. 

Leegstaande winkels in de Nieuwstraat.Beeld Tim Dirven