Direct naar artikelinhoud
Wielrennen

Geraint Thomas schrijft Dauphiné op zijn naam, maar straks is het weer allemaal voor Froome

► Geletruidrager Geraint Thomas kan op de flanken van de Mont Blanc rekenen op sterke ploegmaats.Beeld Photo News

Zonder ritzege is Geraint Thomas eindwinnaar van het Critérium du Dauphiné. Hij won met zijn Team Sky natuurlijk wel op verpletterende wijze de ploegentijdrit, die symbool stond voor de overmacht van de Britse ploeg.

Sky ligt onder vuur. Er was de triamcinolon-affaire rond Bradley Wiggins. De "foute" levering van testosteronpleisters in Manchester, waar de ploeg haar basis heeft. Er was een parlementair rapport over gebruik van cortisone en de pijnstiller Tramadol in de ploeg. En er is de hele salbutamolkwestie rond Chris Froome, die het wielrennen nu al ruim negen maanden in de ban houdt.

Manager Dave Brailsford was niet lang genoeg in de Dauphiné om het nog een keer over marginal gains te hebben. Hij maakte van zijn korte doortocht wel gebruik om zijn geloof uit te spreken dat Froome heelhuids uit de hele salbutamolzaak zal komen. Met imagoschade, maar zonder schorsing.

En ondertussen doet Team Sky wat het altijd doet: domineren en controleren. In de Giro lukte dat wat minder goed. In de Dauphiné kregen we weer een voorproefje van hoe het er volgende maand in de Tour zal aan toegaan.

De hoofdrolspelers hebben een andere naam. Afgelopen week was Geraint Thomas de man. Gecrasht in de proloog, daar niet van, maar toch de aangewezen kopman in de Dauphiné. In de eerste helft van de week kon Thomas rekenen op Michal Kwiatkowski en Gianni Moscon. Alle twee droegen ze de gele trui. Daarna nam Thomas zelf over. Zijn luitenanten heetten dan Tao Geoghegan Hart uit Groot-Brittannië en Jonathan Castroviejo uit Spanje.

De Dauphiné was voor dit Team Sky één lange sollicitatie voor een plaatsje in de Tour-ploeg volgende maand

Ook in de slotrit speelden die ploegmaats een cruciale rol. Nadat Thomas voor de tweede keer was lekgereden, liet Romain Bardet zijn ploeg in de afdaling van de Col des Saisies voluit koersen. De Sky-brigade bracht haar leider terug in de favorietengroep. Thomas was overigens niet blij en dat ging hij ook persoonlijk melden aan Bardet.

Tour-sollicitatie

De Dauphiné was voor dit Team Sky één lange sollicitatie voor een plaatsje in de Tour-ploeg volgende maand. De plaatsen zijn duur. En in de Tour draait alles weer rond Froome. "Hij wordt onze absolute kopman. Er is geen plan B", zegt sportdirecteur Servais Knaven.

Neen dus, Geraint Thomas is geen plan B voor Chris Froome. Hoe graag Thomas dat ook zou willen.

Knaven: "We gaan ervan uit dat Froome gewoon de Tour rijdt. Onze hele voorbereiding draait rond hem. We doen met Froome alle verkenningen van de etappes. In dat verhaal is Thomas een heel goede renner, die de potentie heeft om een heel goed klassement te rijden. Helaas is dat door omstandigheden nog nooit gelukt. Hij valt vaak, dat is het frustrerende voor hem. Maar altijd houdt hij de motivatie om weer gewoon klaar te zijn. Nu gaat alles goed. Dat hij de Dauphiné wint, is de kers op de taart."

Voorts is Thomas einde contract bij Sky en dat kopmanschap wordt voor de Welshman steeds belangrijker. Hij is gelukkig bij Sky, zei hij gisteren, maar er zijn nog veel andere goede ploegen in de wereld. Wat als die hem kopman maken voor een grote ronde? Is hij dan weg? "Ik wil inderdaad een leider zijn. Ik heb daar met Dave Brailsford al over gesproken. Ik mag over deze week niet klagen. Hopelijk geraken we er in de komende weken uit."

Benoot ziet af

Tiesj Benoot is uiteindelijk veertiende en beste Belg geworden in het Critérium du Dauphiné. "Het klassement was geen prioriteit", zei Benoot op de top van Saint-Gervais, waar de eindstreep lag. Woensdag vertrekt hij alweer naar de Sierra Nevada voor een nieuwe hoogtestage van tien dagen. De opbouw naar de Tour de France gaat verder. Daarvoor diende ook deze Dauphiné. "Als ik hiervan ben hersteld, zal ik een grote stap vooruit hebben gezet. Als je hier op je beste niveau arriveert, word je er niet meer beter van. Nu heb ik genoeg afgezien om beter te worden."

'Ik heb genoeg afgezien om beter te worden'
Tiesj Benoot

Benoot verloor op Saint-Gervais nog 4:06 op etappewinnaar Adam Yates, maar dat had erger gekund, zei hij. "Ik moest al lossen op de eerste klim. De rug. Ik kon geen kracht meer zetten. Ik vreesde dat ik niet binnen de tijdslimiet zou arriveren. Toen werd het toch beter."

Wat wordt er volgende maand van Benoot verwacht in de Tour? Lotto-teammanager Marc Sergeant: "Hij wil gaan voor een ritzege. Het klassement zal hij niet beogen. Vorig jaar is hij twintigste geworden. Wie weet dat nu nog?"

Critérium du Dauphiné - rit 7

1. Adam Yates (GBr)136.0km in 3u51:34

2. Daniel Navarro (Spa)op 0:04

3. Romain Bardet (Fra)0:09

4. Emanuel Buchmann (Dui)0:14

5. Geraint Thomas (GBr)0:19

Eindstand

1. Geraint Thomas (GBr)953.0km in 24u43:12

2. Adam Yates (GBr)op 01:00

3. Romain Bardet (Fra)01:47

4. Daniel Martin (Ier)02:35

5. Damiano Caruso (Ita)02:44