Direct naar artikelinhoud
Fraude

Belgen al voor 1,95 miljoen euro opgelicht door fraude met internetbankieren

Belgen al voor 1,95 miljoen euro opgelicht door fraude met internetbankieren
Beeld thinkstock

De eerste drie maanden van dit jaar zijn al 1.361 Belgen slachtoffer geworden van fraude via internetbankieren. Dat is 60 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Het buitgemaakte bedrag is 215 procent hoger en bedraagt ruim 1,95 miljoen euro. 

"Het is niet altijd makkelijk om frauduleuze mails van echte te onderscheiden. Onthoud daarom één ding: een echte instelling vraagt nooit om codes online door te geven", zegt bankenfederatie Febelfin.

Al 1.361 slachtoffers trapten dit jaar in de val van fraudeurs. Sinds enkele jaren werken fraudeurs behalve met phishingmails, ook met sms, WhatsApp, Facebook of zoekertjessites om slachtoffers bankgegevens te ontfutselen. "Mogelijk verklaren die nieuwe methodes en de véle pogingen deze flinke stijging."

Niet alleen het aantal gevallen van online bankfraude, ook het buitgemaakte bedrag stijgt flink. Als de trend zich voortzet zullen fraudeurs in 2018 ruim 200 procent meer geld buitmaken dan in 2017. "We zien dat oplichter weer achter grote geldsommen hengelen, terwijl ze vorig jaar nog mikten op kleine bedragen om onder de radar te blijven", zegt Febelfin-woordvoerder Isabelle Marchand.