© Dirk Kerstens

Waarschuwing van politie voor VL-sticker, en dat op 11 juli

Filip Vanheer uit Hoboken heeft van de politiezone Rupel een proces-verbaal van waarschuwing gekregen omdat hij de ‘B’ op zijn nummerplaat overplakt had met ‘VL’.

Jan Boey

Filip Vanheer uit Hoboken kreeg het proces-verbaal op 11 juli, precies op de Vlaamse feestdag. “Ik heb mogen vaststellen dat zelfs ten tijde van nationaal dreigingsniveau 3 de politie van Boom (politiezone Rupel, red.), de stad waar Sharia4Belgium-kopstuk Fouad Belkacem opgroeide, oog blijft hebben voor kleine, triviale verkeersovertredingen”, zegt hij.

Vanheer rijdt al ruim twintig jaar rond met een ‘VL’-sticker op zijn auto en kreeg daar nooit een opmerking over, laat staan een waarschuwing. Hij bekijkt het proces-verbaal met een glimlach en is niet van plan om zich ten laatste op 21 juli bij een politiepost te melden.

“Onbenulligheden”

“Ik wil wel eens zien wat er gaat gebeuren en zien of het parket voor zo’n onbenulligheden tijd maakt. Ook al weet ik dat dit niet mag en dat de politie haar andere taken uitvoert naast de terreurdreiging. Ik vind het allemaal heel grappig, dat gespeel met de data. Geef toe, jezelf aandienen op de nationale feestdag op 21 juli, hoe symbolisch kan deze waarschuwing zijn?”

Vanheer steekt het niet onder stoelen of banken dat hij voluit uiting geeft aan het feit dat hij Vlaming is en dat aan deze kant van de taalgrens zijn culturele wortels liggen, zonder er politieke boodschappen aan te verbinden.

Alert

Joris Van Camp, woordvoerder van de politiezone Rupel, zegt dat bijna iedereen zo’n proces-verbaal van waarschuwing accepteert. “We bieden de burger zo de kans om een kleine fout recht te zetten. Nadien is het aan de politierechtbank om te oordelen. Uiteraard blijven onze politiemensen alert en wordt er veel aandacht gegeven aan de terreurdreiging, maar we blijven uiteraard ook dagelijkse politietaken, zoals de controle van voertuigen, uitvoeren.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER