Twee spoorstakingen op komst: vakbonden willen het werk neerleggen

© Tom Palmaers

Het Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders wil vanaf vrijdag 22 juni, om 3 uur, voor 48 uur het werk neerleggen. Dat meldt een woordvoerder van de vakbond aan Belga. Eerder op de dag kondigde een andere kleine vakbond, de Onafhankelijke Vakbond voor Spoorwegpersoneel, al een stakingsaanzegging aan voor 24 uur. Die staking gaat in op woensdag 27 juni om 22 uur.

gjs

De twee kleinere vakbonden protesteren zo tegen het voorstel tot herwaardering van de treinbestuurders. Dat voorstel werd vorige week doorgedrukt in de Nationale Paritaire Subcommissie.

In een zondag op Twitter gepubliceerde brief aan haar achterban, noemt de vakbond het beroep van treinbestuurder “zonder twijfel het meest beperkende en veeleisende binnen de NMBS, zowel op professioneel, medisch en psychologisch vlak”.

De vakbond dreigt er in dezelfde brief mee dat, als elke vooruitgang uitblijft of er geen compromis bereikt wordt waar iedereen mee kan leven, “de acties zullen hernemen en verharden vanaf 11 juli”.

“Er was geen overleg met de OVS”, aldus de ASTB-woordvoerder. “We hebben deze ochtend vernomen dat zij ook een stakingsaanzegging indienen.”

Nog volgens de woordvoerder is een op de drie treinbestuurders bij SATB aangesloten. “Het is echter zeer moeilijk te bepalen wat de impact zal zijn van deze actie op het treinverkeer.”

Ook OVS staakt

“Op de Nationale Paritaire Subcommissie van 6 juni werd een voorstel tot herwaardering van het besturingspersoneel doorgedrukt. Dit voorstel wordt door een meerderheid van het betrokken personeel verworpen”, klinkt het bij OVS. De voorbije maanden onderhandelden de vakbonden met de NMBS over die herwaardering. “In de vergadering van vorige week werd een meerderheid gevonden, maar de voorstellen worden niet gedragen door het personeel”, zegt Joachim Permentier, algemeen secretaris van OVS. “Er is een enorme stakingsbereidheid.”

“Uitgangspunt van de onderhandelingen was dat het beroep van treinbestuurder ondergewaardeerd is”, legt Permentier uit. “We merken nu dat er van de treinbestuurders een productiviteitsverhoging gevraagd wordt. In plaats van een humanisering van het vak krijgen we de vraag om flexibler te werken. Je mag niet vergeten dat treinbestuurder een zwaar beroep is: om verschillende redenen haalt 60 procent van de mensen de pensioenleeftijd van 55 niet.”

De vakbond eist de intrekking van dit voorstel en de start van nieuwe onderhandelingen “die tot een voorstel dat breed door het besturingspersoneel gedragen wordt, moeten leiden”.

Studenten ontzien

De datum van de staking, 28 juni, werd gekozen om studenten zoveel mogelijk te ontzien. “Sowieso zal er natuurlijk hinder zijn, maar het is alvast geen verlengd weekend en Rock Werchter is pas de week erop”, aldus nog Permentier.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen