Topman Staatsveiligheid betreurt dat ‘papiertje’ openbaar is gemaakt

© Jimmy Kets

Jaak Raes, de topman van de Staatsveiligheid, regeert in een gesprek met de VRT op de heisa die is ontstaan na de bekendmaking van een document over de gedeeltelijke verkoop van distributienetbeheerder Eandis aan het Chinese staatsbedrijf State Grid.

Wim Verhaert

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) liet zich woensdag scherp uit over het werk van de Staatsveiligheid in het Eandis-dossier. De veelbesproken brief noemt hij “maar een papiertje”. Misschien kan er wel bespaard worden bij de Staatsveiligheid, zei hij aan VRT Nieuws.

Bourgeois toonde zich ook inhoudelijk kritisch voor het werk van de Staatsveiligheid. “Als die niet meer kan bijeenbrengen dan wat je op het net vindt, dan denk ik dat minister van Justitie Koen Geens (CD&V) gemakkelijk besparingen kan vinden.”

“Het is onze taak om informatie te verzamelen en te controleren op het waarheidsgehalte daarvan”, reageert Jaak Raes op de openbare omroep. “Er is veel informatie te vinden op het net en wij verrijken die gegevens met onze bevindingen in het buitenland.”

© BLG

De topman van de Staatsveiligheid betreurt het feit dat de nota over de Eandis-deal openbaar is gemaakt. “Is dit kenschetsend voor de manier waarop er met veiligheidsinformatie wordt omgesprongen?”, vraagt hij zich af.

Op de kritiek van Vlaams minister-president Geert Bourgeois wenst Raes niet te reageren. “Wij zullen nota’s blijven sturen en kunnen maar hopen dat men er op de juiste manier mee omspringt.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen