Oppositie roept extra gemeenteraad samen

Oppositiepartij sp.a in Herk-de-Stad roept donderdagavond de gemeenteraad in een extra zitting samen. Zij eisen de oprichting van een deontologische commissie die moet toezien op de aanwervingsprocedures bij stad en OCMW.

Luk Weyens

Het OCMW organiseerde een examen voor de aanwerving van een ploegbaas van de klusjesdienst. Hiervoor boden zich 28 kandidaten aan, van wie er uiteindelijk twee slaagden, weliswaar met een verschil in punten. De rechtspositieregeling schrijft voor dat de eerst gerangschikte kandidaat wordt aangeworven. Dat moet wel met een geheime stemming in de OCMW-raad gebeuren.

Eerst kregen de raadsleden een stembriefje met alleen de naam van de kandidaat met het beste resultaat, maar omdat daarover onenigheid ontstond, werd een nieuw briefje gemaakt met de namen van de twee geslaagde kandidaten. Bij de stemming bleek er een meerderheid te zijn voor de tweede gerangschikte kandidaat. “Omdat de rechtspositieregeling zegt dat de keuze op de eerste kandidaat moet vallen, is er geen aanwerving gebeurd”, zegt OCMW-voorzitter Karolien Grosemans (N-VA NIEUW).

“Plots een nieuw stembriefje met twee namen is op zich al eigenaardig. Het stemresultaat roept ook vragen op”, zegt sp.a-fractieleider Bert Moyaers. “De tweede kandidaat kreeg vier stemmen tegenover drie voor de eerste bij twee onthoudingen. Met een verhouding van drie zetels voor de oppositie en zes voor de meerderheid is het duidelijk dat de meerderheid verdeeld heeft gestemd.”

Lees er donderdag meer over in Het Belang van Limburg.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer