Direct naar artikelinhoud
India

India in de ban van valse ontvoeringsberichten: al 9 dodelijke slachtoffers

Familieleden rouwen bij een portret van Bala Krishna, een van de inmiddels negen slachtoffers van de hysterie.Beeld AP

Valse WhatsApp-berichten over kinderontvoerders houden heel India in hun greep. Afgelopen weekend zijn in de noordoostelijke deelstaat Assam twee mannen vermoord toen ze met hun wagen in een dorp stopten om de weg te vragen. De teller staat nu al op negen dodelijke slachtoffers in enkele maanden.

De twee mannen zijn de nieuwste slachtoffers van de Indiase ontvoeringshysterie. Via WhatsApp worden al maandenlang geruchten verspreid over kidnappers die toeslaan in dorpen en steden. De geruchten hebben al negen mensen de dood ingejaagd.

De twee mannen, een geluidstechnicus en een digitaal artiest uit Guwahati, de grootste stad van Assam, werden door een groep mensen aangevallen toen ze in een dorp in de deelstaat stopten om de weg te vragen. Volgens de politie dachten de plaatselijke bewoners dat ze de kidnappers waren voor wie ze via WhatsApp gewaarschuwd waren.

Een video van de aanval ging afgelopen weekend viraal. Op de beelden is te zien hoe een van de mannen smeekt voor zijn leven. Studenten en activisten verzamelden gisteren in de straten van Guwahati om te protesteren tegen de moorden.

De politie is niet opgewassen tegen de stroom van valse berichten

De Indiase politie heeft inmiddels zestien mensen gearresteerd voor de dood op de twee mannen, maar is niet opgewassen tegen de stroom van valse berichten. De autoriteiten dringen er bij de bevolking op aan de berichten over de kinderontvoerders niet te geloven. Politieteams houden de sociale media in de gaten om de verspreiding van de berichten te voorkomen. Er zijn al verschillende mensen gearresteerd die valse video's verspreid hebben.

Campagne

De geruchten zijn gebaseerd op een video die via WhatsApp verspreid wordt, en die ogenschijnlijk toont hoe een kind ontvoerd wordt. Te zien is hoe twee mannen op een motorfiets halt houden bij een groep kinderen, een kind vastgrijpen en weer vertrekken.

De video is echter niet echt, en komt zelfs niet uit India. De BBC kon de oorsprong van de beelden achterhalen: ze maken deel uit van een bewustmakingscampagne uit Pakistan. In het laatste deel van de video leggen de motards het hele incident uit, maar dat deel is weggelaten in de versie die via WhatsApp verspreid wordt.

Die versie wordt op het sociale medium vergezeld van verontrustende berichten over kidnappers die in de stad of het dorp gearriveerd zijn met als doel kinderen te komen ontvoeren. De paniek werd nog gevoed toen enkele regionale media de geruchten oppikten. Het heeft in het hele land geleid tot aanvallen op onbekenden of mensen die de regionale taal niet spreken.

De slachtoffers van de WhatsApp-geruchten

April

• Een man wordt in de zuidelijke deelstaat Tamil Nadu doodgeslagen door een bende omdat hij doelloos door de straten wandelt.

Mei

• Een 55-jarige vrouw wordt gelyncht in Tamil Nadu omdat ze snoepjes uitdeelt aan kinderen. De politie heeft 30 mensen gearresteerd.

• In de naburige deelstaat Telengana wordt een man gedood door een bende nadat hij 's nachts een mangoboomgaard binnengaat.

• Een man wordt gelyncht in de zuidellijke staat Andhra Pradesh omdat hij Hindi spreekt, en niet de plaatselijke taal Telugu.

• Opnieuw in Telengana wordt een man gelyncht tijdens een bezoek aan familieleden in een dorp. 

• Een man die recent naar de zuidelijke stad Bangalore verhuisd is, wordt vastgebonden met touwen en doodgeslagen met cricketbats.

• Een transgendervrouw wordt gelyncht in Hyderabad.

Juni

• Twee mannen worden gelyncht in de noordoostelijke deelstaat Assam, nadat ze met hun wagen in een dorp stoppen om de weg te vragen.