Direct naar artikelinhoud
Filmrecensie

'Ocean's 8': diamantroof met te weinig karaat

Sarah Paulson, Sandra Bullock en Rihanna in 'Ocean's 8'.Beeld Warner Bros

Sandra Bullock, Cate Blanchett, Anne Hathaway en Rihanna. Met ronkende namen op de affiche moet de vrouwelijke reboot van de Ocean’s-reeks voor vuurwerk zorgen, toch? Helaas: Ocean’s 8 is als een gestolen diamant met een te lage karaatwaarde.

Een spectaculaire roof en een bende steracteurs: dat was het eenvoudige, maar efficiënte recept van Steven Soderberghs Ocean’s-trilogie – en van de originele film uit 1960, met onder meer Frank Sinatra en Dean Martin. Nu wordt de franchise opnieuw uit de kluis gehaald, maar dan met acht vrouwen in de hoofdrollen. De nadruk ligt meer op juwelen, galajurken en hakschoenen, maar voorts blijft het concept ongewijzigd.

Lees ook:

Waarom 'Ocean's 8' eerder fake dan feministisch is: "Vonden ze geen elf vrouwen misschien?"

Veelbelovend begin

Ocean’s 8 start veelbelovend: Debbie Ocean (Sandra Bullock), zus van de overleden Danny Ocean (George Clooney), komt na vijf jaar celstraf vrij. Glamoureus, maar volledig platzak bedenkt ze de ene na de andere list om gratis make-up en chique hotelkamers te fiksen. Gary Ross (The Hunger Games) brengt het snedig in beeld en Bullock bulkt van charisma. Je zou er bijna zelf van aan het stelen gaan.

Debbie's kattenkwaad blijkt nog maar een voorproevertje van een veel ambitieuzere diamantroof. De twist: de diamanten zitten om de hals van de (schijnbaar) leeghoofdige actrice Daphne Kluger (een erg amusante Anne Hathaway) die te gast is op het zwaarbewaakte 'Met Gala'.

Gruwelijk onderbenut

Nu houden wij wel van een goeie heistfilm, maar dan willen we er wel volledig in kunnen geloven. Helaas hebben Ross en co-scenarist Olivia Milch voor elke slimme wending een totaal ongeloofwaardig detail in petto.

Bovendien is er een groot nadeel aan de indrukwekkende ensemblecast: naast Bullock en Hathaway worden de meeste andere actrices gruwelijk onderbenut. Zo krijgt Mindy Kaling, een van de grappigste vrouwen in Amerika, de kans om een halve mop te maken, en kunnen we ons van Cate Blanchett alleen herinneren dat ze op een bepaald moment een pitakraam uitbaat.

Trouwens: als je dan toch aan het gender swappen bent, kon er dan echt geen vrouw gevonden worden om deze film te regisseren?

Ocean’s 8 speelt vanaf 13/06 in de bioscoop.