Direct naar artikelinhoud
Top Trump-Kim

Trump: "Kim vernietigt grote raketbasis, sancties blijven van kracht"

Trump: "Kim vernietigt grote raketbasis, sancties blijven van kracht"
Beeld AP

Vannacht is de historische top tussen de Amerikaanse president Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un doorgegaan in Singapore. Die begon met een handdruk tussen beide heren en eindigde met de ondertekening van een gemeenschappelijke verklaring. U kan alle ontwikkelingen volgen in dit liveblog.

Live

  1. We sluiten de liveblog af - herlees de reacties hieronder

    De meeste wereldleiders hebben hun zegje gedaan over de historische top tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. U kan hun reacties hieronder teruglezen.  

  2. VN-leider beschouwt top van Singapore als "mijlpaal"

    15/9/2015 pict. by Didier Lebrun © Photo NewsBeeld Photo News

    De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres, heeft de ontmoeting van de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un een "belangrijke mijlpaal" genoemd. Dit geldt voor de inspanningen voor duurzame vrede zowel als voor de "volledige en verifieerbare denuclearisering van het Koreaanse schiereiland", zei Guterres luidens een dinsdag in New York verspreide mededeling.

    De verdere weg vergt "samenwerking, compromis en een gemeenschappelijk doel". Om de overeenkomst in de praktijk te brengen, hebben beide zijden "geduld en de steun van de internationale gemeenschap" nodig. Op de topbijeenkomst in Singapore ondertekenden de Verenigde Staten en Noord-Korea een vage overeenkomst, die "zo vlug als mogelijk" gesprekken voorziet om de resultaten "snel" waar te maken.

  3. Nederlandse premier ziet "geen grote deal"


    Beeld ANP

    Het akkoord dat Donald Trump en Kim Jong-un hebben ondertekend is een "goede eerste stap". Dat zei de Nederlandse premier Mark Rutte in een eerste reactie. Hij benadrukte wel dat er op zich nog geen concrete resultaten zijn bereikt.

    Rutte wil nu eerst "goed bestuderen wat ze hebben geproduceerd", zei hij. Het feit dat er in de verklaring van Trump en Kim wordt gesproken van denuclearisatie, vindt hij positief, maar tegelijk stelt hij vast dat er "geen grote deal" is gesloten. "Er is ook veel kritiek op de Amerikaanse president, soms ook terecht. Maar ik denk dat je hier kan vaststellen dat er in ieder geval een eerste uitkomst is."

    Rutte waarschuwde wel dat Kim een "wrede dictator" is van een "vreselijk regime" en dat hij nu niet op een voetstuk moet worden geplaatst.

  4. Amerikaans ministerie plaatst Singapore per abuis in Maleisië

    Singapore is sinds 1965 een onafhankelijke stadstaat, maar dat was het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken even ontgaan. In een bericht op haar website plaatste het ministerie Singapore ten onrechte in buurland Maleisië.  De vergissing stond in een transcriptie van een briefing die de Amerikaanse staatssecretaris Mike Pompeo maandag gaf.

    In de transcriptie werd de locatie van de briefing aangegeven als 'JW Marriott, Singapore, Maleisië'. De fout werd snel rechtgezet, maar niet voor sociale media er weet van kreeg.


    Twitter bericht wordt geladen...

  5. Japanse premier juicht "eerste stap" toe

    Beeld REUTERS

    De Japanse premier Shinzo Abe heeft het akkoord over een denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland toegejuicht als een "eerste stap". De Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un ondertekenden het akkoord op een historische bijeenkomst in Singapore.

    "Op deze Amerikaans-Noord-Koreaanse top werd de intentie van president Kim Jong-un om een volledige denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland te zien, schriftelijk bevestigd. Ik steun deze eerste stap naar een oplossing van een geheel van kwesties inzake Noord-Korea", zei Abe in Tokio aan de pers.

    Japan bleef buiten het intense diplomatieke ballet dat aan de top voorafging en waarbij de Verenigde Staten, Noord-Korea, Zuid-Korea en China betrokken waren. Tokio handhaafde een harde lijn tegenover Pyongyang en waarschuwde voor "de discussie om de discussie".

  6. Mogherini: "Cruciale stap"


    Beeld AP

    De ontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un was een "cruciale en noodzakelijke stap" om verder te bouwen aan de verbeterde verstandhouding tussen de beide Korea's. De verklaring die beide leiders tekenden, geeft een duidelijk signaal dat het ultieme doel - het schiereiland kernwapenvrij maken - kan worden bereikt. Dat zegt EU-buitenlandchef Federica Mogherini in een reactie op de top in Singapore. Zij prijst vooral "het leiderschap, de wijsheid en vastberadenheid" van de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in. De top bevestigt de Europese overtuiging dat diplomatie de enige weg voorwaarts is naar een duurzame vrede op het schiereiland, aldus de Italiaanse.

  7. De video die Trump aan Kim toonde

    Voor Trumps persconferentie kregen de journalisten een vier minuten durende promotievideo te zien, die Trump eerder aan Kim Jong-un getoond had. Met onheilspellende muziek op de achtergrond, zegt een verteller met dramatische stem: "Zal deze leider ervoor kiezen zijn land vooruit te helpen? Zal hij de hand van vrede schudden en genieten van welvaart zoals hij die nooit heeft gezien? Welk pad zal gekozen worden? Met president Donald Trump en Chairman Kim Jong-un in een ontmoeting die de geschiedenis zal herschrijven. Eén moment, één keuze."

    Twitter bericht wordt geladen...

  8. Maleisië heropent ambassade in Noord-Korea

    Maleisië zal zijn ambassade in Pyongyang heropenen. Dat heeft eerste minister Mahathir Mohamad bekendgemaakt na de ontmoeting van Donald Trump en Kim Jong-un. De nauwe band tussen beide landen werd geschonden toen Kim Jong-nam, de halfbroer van Kim Jong-un, vorig jaar vermoord werd op de luchthaven van Kuala Lumpur. Volgens de VS en Zuid-Korea was de moord in scene gezet door Pyongyang.

    De Maleisische ambassade in Pyongyang is onbemand sinds april vorig jaar. De regering overwoog zelfs om de ambassade permanent te sluiten. 

  9. Iran waarschuwt Kim voor Trump


    Beeld AFP

    Iran heeft Noord-Korea gewaarschuwd president Trump vooral niet te vertrouwen. Teheran zei dat Pyongyang er rekening mee moet houden dat het akkoord dat vandaag met de VS werd gesloten elk moment door Washington kan worden geschrapt. Iran is nog altijd kwaad dat president Trump zich onlangs terugtrok uit het internationale akkoord dat in 2015 werd gesloten met Iran over een beperking van het Iraanse atoomprogramma.

    "Wij weten gewoon niet met welke persoon de Noord-Koreaanse leider onderhandelt", aldus een woordvoerder van de Iraanse regering. "Het kan gebeuren dat hij het akkoord opzegt nog voor hij thuiskomt." Het Iran-akkoord was bedoeld om te voorkomen dat Teheran een kernmacht zou worden. Noord-Korea is al een atoommacht en beschikt over naar schatting veertig tot zestig kernwapens.

  10. Atoominspecteurs klaar voor inspecties in Noord-Korea

    Internationale nucleaire inspecteurs staan klaar om naar Noord-Korea te vertrekken. Dat zegt Yukiya Amano, het hoofd van het Internationale Atoomenergieagentschap (IAEA).

    Amano verwelkomt de verklaring van Trump en Kim en voegt eraan toe dat "het IAEA de onderhandelingen tussen de twee landen voor de uitvoering van de resultaten van de topbijeenkomst van dichtbij zal volgen". Het Atoomenergieagentschap is bereid alle inspecties uit te voeren die de betrokken landen zouden vragen, aldus Amano in Wenen.

    Trump zei na de top in Singapore aan verslaggevers dat het proces van kernontwapening door Amerikaanse en internationale inspecteurs zou worden opgevolgd, zonder in detail te treden.

    Beeld AP
  11. ICAN: "Niet blindstaren op vage overeenkomst"

    Internationale Campagne tot Afschaffing van Kernwapens (ICAN) wijst erop dat alleen een vredesproces gebaseerd op het internationaal recht en bestaande overeenkomsten tot kernontwapening kunnen leiden en het Koreaans schiereiland kunnen denucleariseren. "We mogen ons niet blindstaren op een vage overeenkomst", zegt ICAN-directeur Beatrice Fihn.

    "Trump heeft hier de 'photo opportunity' van zijn leven beet, maar we mogen ons niet blindstaren op een vage overeenkomst", zegt Fihn. De ICAN-directeur geeft toe dat de ontmoeting tussen Trump en Kim "beter is dan een kernoorlog", maar zegt dat er nood is aan een echte ontwapening, "voor er een bom ontploft".

    'Een wezenlijk verdrag tweet niet, het verandert niet van gedachten onderweg naar huis, en het heeft geen ego dat geblutst kan worden'

    "Trump en Kim zouden een wezenlijk document moeten ondertekenen, op basis van het internationaal recht en het VN-Verdrag voor het Verbod op Kernwapens (TPNW)", zegt Fihn. "Dat verdrag tweet niet, het verandert niet van gedachten onderweg naar huis, en het heeft geen ego dat geblutst kan worden. Het is het enige allesomvattende, verifieerbare en onomkeerbare instrument om enige nucleaire ontwapening van betekenis te bereiken."

  12. Zuid-Korea: "Einde aan Koude Oorlog"

    Zuid-Koreaans president Moon Jae-in.Beeld REUTERS

    De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in heeft het akkoord van Singapore toegejuicht als een "historische gebeurtenis die een einde maakt aan de Koude Oorlog".

    Hij eerde Kim Jong-un en Donald Trump voor hun "moed en vastberadenheid", waardoor de twee Korea's de bladzijde zouden kunnen omslaan van een "somber verleden van oorlog en confrontaties".

    De bijeenkomst van Donald Trump en Kim Jong-un doet weer hopen op een officieel einde van de Koreaanse Oorlog, die in 1953 met een wapenstilstand afliep maar niet met een vredesverdrag. 

  13. Trump heeft Singapore verlaten

    De Amerikaanse president Donald Trump heeft Singapore verlaten, na zijn ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Het presidentiële vliegtuig Air Force One steeg op rond 18.30 uur lokale tijd. 

    Beeld AFP
  14. Premier Michel: "Wait and see"

    Beeld Photo News

    Premier Charles Michel (MR) reageert voorzichtig op de historische ontmoeting tussen Trump en Kim. Het is te vroeg om te zeggen dat de wereld een veiligere plaats is geworden, zegt hij. "Dat de vergadering mogelijk was, is een goede stap. Maar wait and see. Ik wil niet te snel een conclusie trekken. Wat telt, zijn de concrete resultaten."

  15. Zuid-Korea wil duidelijkheid van Trump

    Beeld EPA

    Zuid-Korea is verrast door de aankondiging van president Trump dat de jaarlijkse militaire oefeningen van het Amerikaanse en Zuid-Koreaanse leger zullen worden beëindigd. Tot grote vreugde van Pyongyang, dat al jaren protesteert tegen de oefeningen, kondigde Trump de stopzetting van de gezamenlijke oefeningen aan omdat ze ‘provocatief’ zouden zijn. Ook noemde hij ze kostbaar.

    Een woordvoerder van de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in zei dat Seoul duidelijkheid wil van de VS. Zuid-Korea is al jaren een grote voorstander van de oefeningen, mede omdat ze Noord-Korea lieten zien dat Seoul op steun kon rekenen van Washington. In Zuid-Korea zijn nu zo’n 28.000 Amerikaanse soldaten gelegerd. "Wij moeten op dit moment uitzoeken wat de precieze bedoelingen van president Trump zijn", aldus een woordvoerder van de Zuid-Koreaanse president.

    Twitter bericht wordt geladen...

  16. Trump prijst Noord-Koreaanse stranden aan

    Donald Trump heeft zich tijdens zijn gesprek met Kim Jong-un lovend uitgelaten over de stranden van Noord-Korea. De stranden zijn slechts een van de mogelijkheden die Noord-Korea kan benutten, als Kim voor vrede kiest, aldus Trump. "Ze hebben fantastische stranden", zei hij tijdens zijn persconferentie. "Je ziet dat telkens ze met de kanonnen in de oceaan schieten. Ik zei: 'Man, kijk naar dat zicht.' In plaats van rakettests, zouden ze de beste hotels in de wereld kunnen hebben."


    Twitter bericht wordt geladen...

  17. Rusland juicht akkoord toe

    Rusland heeft positief gereageerd op het akkoord tussen de VS en Noord-Korea. Moskou zei dat het bereid is te helpen bij de uitvoering van het akkoord dat voorziet in de nucleaire ontwapening van Pyongyang. "Al zal het uiteindelijk wel om de kleine details gaan", waarschuwde onderminister van Buitenlandse Zaken Sergej Ryabkov.

    Hij sprak ook de hoop uit dat het akkoord zal leiden tot nieuwe gesprekken tussen diverse wereldmachten en Noord-Korea. Deze landen, waaronder de VS, Frankrijk en Groot-Brittannië, probeerden sinds de jaren negentig tot een akkoord te komen over de ontmanteling van het nucleaire en raketprogramma van Pyongyang. Ryabkov zei te hopen dat het akkoord uiteindelijk zal leiden tot het aanknopen van economische relaties met Noord-Korea.

  18. Vriend van Trump én Kim barst in huilen uit

    Heel even ging vannacht niet alle aandacht uit naar #TrumpKimSummit, maar naar een video van de vroegere basketbalgrootheid Dennis Rodman die in tranen uitbarstte op CNN. Hij behoort tot het selecte groepje mensen dat zowel Trump als Kim de hand schudde. Sterker nog, de oud-basketballer zocht in het verleden Kim geregeld op in Pyongyang en bouwde een persoonlijke relatie op met de Noord-Koreaanse leider, die groot basketbalfan is. Daarnaast is Rodman bevriend met de Amerikaanse president, hij nam deel aan diens televisieprogramma Celebrity Apprentice. Hij steunde Trump ook tijdens zijn verkiezingscampagne.

  19. Mensenrechten

    Beeld AP

    Trump en Kim hebben ook gesproken over de mensenrechtensituatie in het land, aldus Trump. Hij zei dat mensenrechten "relatief kort" aan bod zijn gekomen, met het oog op het nucleaire thema. Trump is ervan overtuigd dat Kim bereid is de situatie in zijn thuisland te verbeteren.

    Noord-Korea ligt internationaal al lang onder vuur voor schendingen van de mensenrechten. Naar schatting van de Amerikaanse regering zitten nu 80.000 tot 120.000 mensen vast in schrijnende omstandigheden in werkkampen.

    Een journalist in de zaal vroeg de president ook naar de jonge Amerikaan Otto Warmbier, de student die in Noord-Korea was gearresteerd en korte tijd na zijn thuiskomst overleed. Trump zei dat de student "niet voor niets gestorven is" en dat zijn verhaal bijgedragen heeft tot de gesprekken tussen Trump en Kim.

  20. China oppert verlichting van sancties

    De overeenkomst tussen de VS en Noord-Korea was amper getekend of China opperde meteen dat de internationale sancties tegen Pyongyang mogelijk verlicht kunnen worden. Peking, de belangrijkste bondgenoot van het regime van Kim Jong-un, heeft zich de afgelopen jaren met enige tegenzin aangesloten bij de economische en militaire sancties van de VN tegen Noord-Korea.

    "De resoluties van de Veiligheidsraad van de VN bepalen dat de sancties kunnen worden aangepast als Noord-Korea ze respecteert", aldus een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. "Inclusief het tijdelijk stopzetten of intrekken van de sancties. De Veiligheidsraad moet de huidige diplomatieke gesprekken ondersteunen voor nucleaire ontwapening op het Koreaanse schiereiland."

    President Trump zei later op zijn persconferentie dat de strenge sancties tegen Pyongyang voorlopig nog gehandhaafd zullen worden, zeker nog zolang het nucleaire arsenaal van Noord-Korea nog niet ontmanteld is.


    Twitter bericht wordt geladen...

  21. Trump: "Geen tijd voor details"

    Op de vraag van een journalist waarom hij geen betere garanties heeft verkregen van Noord-Korea, antwoordt Trump dat hij daar "geen tijd" voor had omdat hij "maar een dag" in Singapore was. 

    Eerder zei de president ook al: "Het is geen grote deal die besproken wordt. Ik denk dat we nog veel verschillende onderwerpen moeten bespreken."

    Wel gaan volgens Trump op termijn Amerikaanse (en internationale) wapeninspecteurs naar Noord-Korea om te controleren of het regime inderdaad zijn kernwapens opgeeft. 

  22. Sancties blijven van kracht

    Tijdens de persconferentie komen ook de sancties aan bod die Noord-Korea zijn opgelegd door de VS en de internationale gemeenschap. Die blijven voorlopig nog van kracht, "maar zodra ik weet dat het goed is, ik hoop snel, dan heffen we ze op. Het is een belangrijk onderwerp. Ik kijk ernaar uit om de sancties op te heffen", aldus Trump.

    Beeld AP
  23. Tweet van Sarah Sanders

    Sarah Sanders, woordvoerder van de president, zegt op Twitter: "Iedereen kan oorlog voeren, maar alleen de moedigsten kunnen vrede sluiten."

    Twitter bericht wordt geladen...

    Ook de president zelf heeft intussen van zich laten horen op Twitter. Hij deelde een video met de hoogtepunten van zijn ontmoeting met Kim Jong-un.

    Twitter bericht wordt geladen...

  24. Amerikaanse troepen in Zuid-Korea

    Tijdens zijn campagne liet Trump weten dat hij de Amerikaanse troepen wil terugtrekken uit Zuid-Korea. Maar, zo stelt hij nu, dat is geen onderdeel van de overeenkomst die hij vandaag heeft gesloten met Kim Jong-un. Wel wil hij een einde maken aan de "oorlogsspelletjes" waarin de VS samen optrekt met Zuid-Korea.

    Het Amerikaanse leger gaat stoppen met de gezamenlijke legeroefeningen met het Zuid-Koreaanse leger aan de grens met Noord-Korea. Trump zegt dat hij ze "provocatief" vindt. Dit is een grote toezegging aan de Noord-Koreanen, die een grote hekel hebben aan de legeroefeningen zo dicht bij de grens.

  25. "Kim vernietigt grote raketbasis"

    Beeld REUTERS

    Volgens Donald Trump gaat Kim Jong-un "nu al een grote raketbasis vernietigen". Dat zijn beide leiders overeengekomen. Het detail staat niet in de verklaring die Trump en Kim ondertekend hebben, aldus de Amerikaanse president nog. "We zijn dit overeengekomen nadat het document is opgemaakt."

    Kim Jong-un heeft een "onwrikbaar engagement" beloofd om het Koreaanse schiereiland te denucleariseren, zo zegt de president. De sancties tegen Noord-Korea blijven voorlopig wel van kracht.

    "We kunnen de horror van oorlog vervangen door de zegen van vrede", gaat Trump verder. "Er is geen limiet aan wat Noord-Korea kan bereiken wanneer het zijn nucleaire wapens opgeeft."

    Nog volgens de president wil "de rest van de wereld contact leggen met Noord-Korea". Kim Jong-un heeft de mogelijkheid om "herinnerd te worden als de leider die een nieuw tijdperk van welvaart voor zijn volk heeft ingeluid".

    Twitter bericht wordt geladen...

  26. Trump geeft persconferentie

    Trump is begonnen aan zijn persconferentie, waar hij zal uitweiden over zijn akkoord met Kim Jong-un. "We hebben 24 geweldige uren gehad, drie geweldige maanden eigenlijk", stak de Amerikaanse president van wal. Noord-Korea "heeft het potentieel om een ongelooflijke plaats te worden", aldus Trump. "Echte verandering is mogelijk."

    De president bedankt diverse leiders in de regio die de topontmoeting hebben mogelijk gemaakt en heeft lovende woorden voor de Noord-Koreaanse leider. "Mijn ontmoeting met Chairman Kim was eerlijk, direct en productief. Het is een andere tijd met een andere persoon."

    Beeld REUTERS
  27. Letterlijk

    Officieel is de tekst nog niet vrijgegeven, maar dankzij een bereidwillige Donald Trump die zijn handtekening graag liet zien aan de aanwezige journalisten, is het vanmorgen ondertekende akkoord tussen Trump en de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un toch al bekend. Lees hier de integrale tekst.

    Beeld AP
  28. "Wat is handtekening Trump waard?"

    De Nederlandse politicus Alexander Pechtold (D66) vraagt zich af hoe "houdbaar" de huidige positie van de Amerikaanse president Donald Trump tegenover Noord-Korea is. "De handtekeningen van Trump zijn nogal grillig", zei hij in een reactie op de radio. "Hij kan ze ook zo weer intrekken."

    Pechtold maakt zich grote zorgen dat de Amerikaanse president zich van het Westen afkeert. "Trump is druk bezig met dictators te paaien, terwijl hij met vrienden in het Westen op een onbegrijpelijke manier ruzie maakt. En dat laatste vind ik heel gevaarlijk."

  29. Zo snel mogelijk meer ontmoetingen

    De Verenigde Staten en Noord-Korea zijn ook het engagement aangegaan om verdere onderhandelingen te houden, onder leiding van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en een hooggeplaatste Noord-Koreaanse functionaris, op "de vroegst mogelijke datum". Dat staat in het akkoord dat de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un hebben ondertekend in Singapore, en waarvan foto's zijn gepubliceerd door internationale media.


    Beeld EPA
  30. De Croo: "Goede start"

    "Het feit dat de ontmoeting heeft plaatsgevonden, is historisch. Of het ook vrede zal brengen, zal nog moeten blijken. Maar het feit dat we een dialoog hebben, is een goede start". Dat heeft Open Vld-vicepremier Alexander De Croo gezegd in De Ochtend op Radio 1.

    "Er is voor Noord-Korea en de Noord-Koreaanse bevolking nog een lange weg te gaan om vrede te krijgen. Het is nog wat vroeg om daarover te oordelen. Maar zelfs mocht het negatief uitdraaien, is dit nog een belangrijk moment", aldus De Croo.

  31. "Kim is grote overwinnaar"

    Beeld REUTERS

    Volgens David Criekemans, professor Internationale Politiek aan de Universiteit Antwerpen, is de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un "de grote overwinnaar" van de ontmoeting met Amerikaans president Donald Trump in Singapore. "Hij heeft de voorbije maanden de agenda gezet en het tempo aangegeven. Hij heeft de erkenning gekregen van een grootmacht", zei Criekemans in De Ochtend op Radio 1.

    Volgens Criekemans heeft Amerikaans president Trump de diplomatieke regels overboord gegooid. "Wat Trump gedaan heeft, is het omgekeerde van wat normaal gebeurt. Normaal is het gesprek met een president het einde van een proces. Hij heeft dat omgekeerd. Nu was er eerst het gesprek met de president en de rest wordt overgelaten aan de officials", aldus Criekemans.

    De ontmoeting mag gerust "ongemeen historisch" genoemd worden, meent Criekemans. Nog niet zo lang geleden gold Kim Jong-un als een "oncontroleerbare" en "destabiliserende" factor in de regio. "De internationale gemeenschap wil vooral stabiliteit", aldus Criekemans. De ontmoeting tussen Trump en Kim kan mogelijk een stap zijn in een proces van militaire dooi rond het Koreaanse schiereiland.

  32. Dit zijn de hoofdpunten van de overeenkomst

    Beeld AP

    1. De VS en Noord-Korea gaan de lichamen van gevallen Amerikaanse soldaten (slachtoffers van de Koreaanse oorlog) repatriëren naar Amerika.

    2. Trump en Kim bevestigen de overeenkomst tussen Noord- en Zuid-Korea van 27 april. Noord-Korea verbindt zich aan het streven naar de "complete denuclearisatie" van het Koreaanse schiereiland. De VS bieden Noord-Korea veiligheidsgaranties.

    3. De VS en Noord-Korea gaan samen werken aan een blijvende en stabiele vrede op het Koreaanse schiereiland.

    4. De VS en Noord-Korea verbinden zich aan het realiseren van nieuwe relaties tussen beide landen, in overeenstemming met het verlangen van burgers van beide landen naar vrede en welvaart. 

  33. Kim engageert zich voor "complete denuclearisatie"

    Uit foto's van de ondertekende documenten valt af te leiden dat Kim Jong-un zich bereid heeft verklaard over te gaan tot een "complete denuclearisatie" van het Koreaanse schiereiland. Dat meldt persagentschap AFP.

    De Verenigde Staten engageren zich in het document dan weer voor veiligheidsgaranties. 

    Beeld REUTERS
  34. Kim Jong-un onderweg naar luchthaven

    De historische ontmoeting tussen president Trump en Noord-Koreaans leider Kim Jong-un is afgelopen. Kim is op dit moment onderweg naar de luchthaven. Trump blijft nog enkele uren in het land, maar heeft ook het eilandje Sentosa, waar de top plaatsvond, verlaten.

    Het lijkt er sterk op dat de ontmoeting nog een vervolg krijgt. Trump zal de Noord-Koreaanse leider "zeker" uitnodigen voor een bezoek aan het Witte Huis, zei hij kort nadat de twee leiders een overeenkomst hadden ondertekend.

    De Amerikaanse president had voorafgaand aan de historische ontmoeting in Singapore al laten doorschemeren dat Kim welkom zou zijn in de VS als de gesprekken positief zouden verlopen.

    Trump noemde Kim vandaag "een intelligente man die van zijn land houdt". De twee leiders waren vol lof over elkaar en schudden elkaar geregeld de hand.

    De autocolonne van Kim Jong-un is op weg naar de luchthaven.Beeld REUTERS
  35. Trump over het akkoord: "Fantastische overeenkomst"

    Wat er is afgesproken, is nog niet duidelijk, maar Amerikaans president Donald Trump had het voor de ondertekening van het document over een "fantastische overeenkomst". 

    "We zijn erg trots", zei Trump. "We hebben een heel speciale band ontwikkeld. We hebben een redelijk volledige overeenkomst gesloten en het resultaat is beter dan iemand had kunnen verwachten." Op de vraag of het document over een denuclearisatie gaat, antwoordde Trump dat "dit proces zeer snel" opgestart zal worden.

    Trump zal over twee uur een persconferentie geven en daar verder uitweiden over het akkoord. De overeenkomst zal eerder bekendgemaakt worden, zei hij.

    Beeld REUTERS
  36. Trump en Kim ondertekenen document

    Donald Trump en Kim Jong-un hebben zonet een document ondertekend. Trump: "We zijn beiden zeer vereerd om het document te ondertekenen." 

    Wat de inhoud van de verklaring is, is nog steeds niet duidelijk. Volgens de president zal het "de relatie met Noord-Korea veranderen en de wereld verbeteren". Een denuclearisatie zal "zeer snel" beginnen, gaf hij nog mee.

    "We hebben een historische ontmoeting gehad en hebben besloten het verleden achter ons te laten", aldus Kim Jong-un. "De wereld zal er helemaal anders uitzien."

    Twitter bericht wordt geladen...

  37. Pennen liggen klaar

    In Singapore lijken alle voorbereidingen getroffen te zijn voor een ondertekening. De aanwezige pers is verzameld in een kamer, waar op een tafel twee pennen klaarliggen.

    Twitter bericht wordt geladen...

  38. Nieuws op komst?

    Beeld REUTERS

    Volgens meegereisde reporters hebben Donald Trump en Kim Jong-un de werklunch verlaten en maken ze een wandeling door de tuin van het hotel. Volgens de Amerikaanse president zal er "iets ondertekend" worden. 

    Gevraagd naar het verloop van de gesprekken, zei Trump: "Veel vooruitgang, echt heel positief. Ik denk dat het beter gaat dan iemand had kunnen verwachten. Top of the line, heel goed. We gaan nu iets ondertekenen."

    Op de vraag van een journalist wat beide heren zullen tekenen, antwoordde Trump: "Dat gaan we over enkele minuten bekendmaken."

    Twitter bericht wordt geladen...

  39. Wat leren we uit de handdruk?

    Donald Trump en Kim Jong-un hebben elkaar driemaal de hand geschud. Lichaamstaalexpert Manoj Vasudevan legt aan de BBC uit wat we uit hun handdrukken kunnen afleiden. "Alle drie de keren stak Trump eerst zijn hand uit. Dat kan een manier zijn om zijn dominantie te verzekeren."

    Maar Trump kreeg van Kim niet de "handdruk die hij verwachtte", zegt Vasudevan nog. "In de Amerikaanse cultuur is het normaal om een langere handdruk te krijgen. Die kreeg hij niet."

  40. Zuid-Koreaanse president hoopt op "nieuw hoofdstuk"

    Zuid-Koreaans president Moon Jae-In.Beeld REUTERS

    De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in kijkt vol verwachting naar de historische ontmoeting tussen Trump en Kim. Voor het begin van een vergadering met zijn kabinetsmedewerkers zei Moon te hopen dat de top een succes wordt en dat er "een nieuw hoofdstuk" kan beginnen.

    "Ik hoop, samen met alle burgers, oprecht dat er een nieuw tijdperk zal starten van volledige denuclearisatie, vrede en een nieuwe relatie tussen Noord-Korea, Zuid-Korea en de VS", zei hij volgens persagentschap Yonhap.

    De president beseft dat er nog een lange weg af te leggen is. "De diepgewortelde, vijandige relatie en de Noord-Koreaanse nucleaire kwestie kunnen niet opgelost worden met één ontmoeting tussen leiders", zei hij nog. "Er is nood aan een lang proces dat één of twee jaar kan duren of zelfs langer om de problemen op te lossen."

    Op termijn hoopt hij op een officieel einde van de Koreaanse oorlog, die in 1953 enkel werd afgerond met een wapenstilstand. Er is nooit een vredesakkoord gesloten.

    Twitter bericht wordt geladen...

  41. Eerste reacties

    Volgens meegereisde media waren de eerste reacties van Amerikaans president Donald Trump en Noord-Koreaans leider Kim Jong-un op hun gesprek positief. Trump sprak voor de pers over een "zeer, zeer goed gesprek" en een "uitstekende relatie".

    "Een samenwerking, daar gaan we voor zorgen", zei Trump volgens CNN. Hij stelde dat hij "een groot probleem, een groot dilemma" zal kunnen oplossen aan de zijde van zijn nieuwe partner.

    Verschillende reporters vroegen aan Kim of hij zal overgaan tot een totale denuclearisatie, maar daar antwoordde de Noord-Koreaan niet op.

    Volgens Reuters zei Kim wel dat "we veel soorten scepticisme en speculaties hebben overwonnen over de top, en ik geloof dat dat goed is voor de vrede". Ook verklaarde Kim dat "er hindernissen op de weg liggen in de toekomst, maar dat we met Trump zullen samenwerken".

    Beeld AP
  42. Dit staat op het menu

    Op een lege maag valt niet te onderhandelen. Daarom krijgen de leiders straks onder meer een garnalencocktail en een Koreaanse gevulde komkommer als voorgerecht geserveerd tijdens de lunch.

  43. Noord-Koreanen weten nog niets over verloop van top

    Op de Noord-Koreaanse staatstelevisie is voorlopig nog niets te zien over de historische ontmoeting van hun leider met de Amerikaanse president Trump.

    Twitter bericht wordt geladen...

  44. Sciencefiction

    Via een vertaler liet Kim Jong-un aan Donald Trump weten dat hij onder de indruk is van de ontmoeting.

    "Veel mensen in de wereld zullen dit zien als een (onhoorbare) vorm van fantasie... uit een sciencefiction film"
    Kim Jong-Un via vertaler
  45. De handdruk van vaderlijke vriendschap

    Donald Trump gaf Kim Jong-un een vaderlijke handdruk en een klopje op de schouder. De Amerikaanse president nam de leiding en gaf Kim Jong-un een duwtje in de juiste richting na het nemen van de foto's. Kim Jong-un ziet er duidelijk gespannen uit.

    Twitter bericht wordt geladen...

  46. What's next?

    Donald Trump en Kim Jong-un geven opnieuw handdruk.Beeld REUTERS

    Ze zitten aan een grote tachtig jaar oude teakhouten tafel die vroeger werd gebruikt door de opperrechter van Singapore. Hij is door de National Gallery, het belangrijkste museum van Singapore, uitgeleend aan de Amerikaanse ambassade, die hem hier in het hotel heeft neergezet. Ze zullen naar verwachting anderhalf uur praten.

    Daarna gaat de vergadering over in een lunch, en komen er nog wat adviseurs bij. Aan Amerikaanse kant is dat onder meer Sung Kim, de voormalige ambassadeur in Zuid-Korea, die de inhoudelijke onderhandelingen heeft geleid. Aan Noord-Koreaanse kant is dat zijn gesprekspartner Choe Son-hui, die de top twee weken geleden op scherp stelde door Mike Pence 'stom en onwetend' te noemen.  

  47. Ontmoeting 'very, very good' volgens Donald Trump

    Het 1-op-1 gesprek tussen Donald Trump en Kim Jong-un zit erop. Ongeveer 41 min. waren de twee leiders in gesprek in aanwezigheid van hun tolken. De persoonlijke ontmoeting wordt afgesloten met een wandeling in het Capella Hotel. Donald Trump is zeer tevreden over de bijeenkomst. Volgens hem was die 'very, very good'.

    Een tweede ronde van bilaterale gesprekken zal nu plaatsvinden. Stafchef van het Witte Huis, John Kelly, staatssecretaris Mike Pompeo en ook nationaal veiligheidsadviseur John Bolton zullen hieraan deelnemen. 

    Aan Noord-Koreaanse zijde is de rechterhand van Kim Jong-un, Kim Yong Chol, aanwezig. Ri Yong Ho, minister van Buitenlandse Zaken van Noord-Korea, en de directeur van het Departement voor Internationale Zaken Ri Su Yong schuiven ook mee aan tafel. Kim Yo Jong, de zus van Kim Jong-un is nog niet gezien.

    Twitter bericht wordt geladen...


    Twitter bericht wordt geladen...

    Tijdsschema van de topontmoeting

    Het schema voor de rest van vandaag (lokale tijd Singapore tussen haakjes):

    03.15 uur (09.15): een-op-een-gesprek tussen Trump en Kim

    04.00 uur (10.00): overleg Amerikaanse en Amerikaanse delegaties inclusief Trump en Kim

    05.30 uur (11.30): Trump en Kim praten verder tijdens de lunch

    10.00 uur (16.00): persconferentie Trump

    14.00 uur (20.00): vertrek Trump uit Singapore

    Volgens onbevestigde berichten zou Kim rond 08.00 uur (14.00) willen vertrekken uit Singapore. 

  48. Smalltalk of schaakspel?

    Drie kwartier hebben de twee mannen uitgetrokken voor het gesprek, een-op-een, met twee tolken ernaast. Waar gaan ze het over hebben? Over kernraketten? Gezien het opzettelijke gebrek aan voorbereiding van Trump zal het eerder smalltalk zijn dan een serieus inhoudelijk schaakspel. Als dit gesprek de basis moet leggen voor meer ontmoetingen, is dat net zo belangrijk. Ze kunnen hun hotelkamers vergelijken. Ze kunnen het hebben over de drukkende vochtigheid van Singapore. Ze kunnen het hebben over hun vrouwen en kinderen. Misschien kunnen ze lachen over de beledigingen die ze vorig jaar naar elkaars hoofd slingerden. De vraag is vooral hoe het gesprek eindigt. Is het met een tot ziens of vaarwel?

    Donald Trump en Kim Jong-un voor de aanvang van het historische dialoog.Beeld REUTERS
  49. Donald Trump en Kim Jong-un schudden de hand

    Twee duidelijk opgetogen leiders ontmoeten elkaar op de rode loper op een galerij van het Capella hotel, een oude Britse officiersmess op een eilandje voor de kust. Achter hen hingen zes Amerikaanse en zes Noord-Koreaanse vlaggen - twee landen die niet eens diplomatieke betrekkingen hebben. Trump legde zijn linkerhand op de arm van Kim, en leidde hem zachtjes naar binnen. Kim, half zo oud als Trump, keek wat zoekend om zich heen. Het is de eerste keer dat een zittende Amerikaanse president een ontmoeting heeft met een Noord-Koreaanse leider. 

    Kim Jong-un en Donald Trump schudden de hand.Beeld AP

    Op de korte persconferentie juist voor de start van de ontmoeting, klonken beide leiders vooral positief. Donald Trump liet weten dat hij zich geweldig voelt: "Het zal enorm succesvol zijn." Trump verklaarde ook dat hij er zeker van is dat hij een "formidabele relatie" zal hebben met Kim Jong-un. Ook Kim Jong-un was optimistisch: "De oude vooroordelen en praktijken waren obstakels op de weg naar onze toekomst, maar we hebben ze allemaal overwonnen en we zijn hier vandaag."

    Nu zullen Donald Trump en Kim Jong-un de gesprekken aanvangen die ongeveer 45 min. zullen duren. Enkel hun vertalers zullen hierbij aanwezig zijn. 

    Twitter bericht wordt geladen...

  50. Economisch topadviseur van Donald Trump krijgt hartaanval

    Larry Kudlow, de economische topadviseur van het Witte Huis, heeft een hartaanval gehad. Dat twitterde president Donald Trump vanuit Singapore, enkele minuten voor zijn ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

    Twitter bericht wordt geladen...

    Donald Trump bracht het nieuws naar buiten net na hij was aangekomen op de locatie voor zijn ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. De gesprekken tussen de twee beginnen over enkele minuten.