Direct naar artikelinhoud
Top Trump-Kim

De handdruk die tot voor kort onmogelijk leek – of zelfs "sciencefiction", aldus Kim

Kim Jong-un en Donald Trump.Beeld AP

Voor het eerst in de geschiedenis hebben de leiders van de Verenigde Staten en Noord-Korea elkaar de hand geschud. Donald Trump en Kim Jong-un spraken elkaar vanochtend drie kwartier een-op-een, als startschot van de topontmoeting tussen de twee landen in Singapore.

en

De bijeenkomst moet de basis leggen voor een akkoord over de nucleaire ontwapening van Noord-Korea en vrede tussen de twee landen, voor wie de Korea-oorlog (1950-1953) formeel nog niet afgelopen is.

Twitter bericht wordt geladen...

Voordat ze hun gesprek begonnen, in het Capella-hotel op het eilandje Sentosa voor de kust van Singapore, waren de Amerikaanse president en de Noord-Koreaanse dictator al vriendelijk voor elkaar. Trump, vorig jaar nog door Kim voor "dotard" (seniele man) uitgemaakt, zei dat hij en Kim "een geweldige relatie" zullen hebben. Kim, vorig jaar door Trump "little rocket man" genoemd, zei in het Koreaans dat "het niet gemakkelijk was om hier te komen", maar dat ze "de obstakels hadden overwonnen".

Trump nam bij de begroeting meteen een haast vaderlijke houding aan. Hij stak als eerste zijn hand uit, sprak Kim vriendelijk toe en raakte zijn gesprekspartner een paar keer kort aan bij de schouder. Toen Kim na het fotomoment wat zoekend om zich heen keek, wees Trump, twee keer zo oud als Kim, hem naar de juiste plek.

"Veel mensen zullen denken dat ze naar een sciencefictionfilm zitten te kijken", zei Kim tegen Trump, zo bleek uit de woorden van een tolk die door CNN werden opgevangen toen ze hun gesprek in gingen. 

De ontmoeting in het bijzijn van de Noord-Koreaanse en Amerikaanse delegatie.Beeld EPA

Na het gesprek onder vier ogen zei Trump dat het "geweldig" was gegaan. Vervolgens gingen Trump en Kim elk met drie secondanten om tafel, voor een meer inhoudelijk gesprek. Aan de Amerikaanse kant nam de minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo het roer over. Aan de Noord-Koreaanse kant nam onder anderen partijbons Kim Yong Chol plaats, de gezant die vorige week de enorme brief van Kim naar Trump in Washington bracht.

Op dit moment zit het gezelschap aan tafel voor een werklunch.

Belangrijkste vraag is hoe de twee partijen ‘denuclearisatie’ zullen definiëren. De Verenigde Staten willen ‘complete, controleerbare en onomkeerbare’ ontmanteling van de Noord-Koreaanse kernwapencapaciteit, herhaalde Pompeo maandag. Noord-Korea wil dat de Amerikanen daar iets vergelijkbaars in de regio tegenover stellen. Toponderhandelaars waren gisteren de hele dag in overleg om verder te werken aan een akkoord.