Donald Trump en Kim Jong-un ondertekenen akkoord: “De wereld zal er snel helemaal anders uitzien”

De Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un hebben dinsdagochtend in Singapore een “historische ontmoeting” afgewerkt. De twee leiders schudden elkaar eerst de hand voor de camera’s, hadden - in de woorden van Trump - “een zeer, zeer goed gesprek” onder vier ogen, en werkten daarna met hun beider delegaties een overleg af “dat beter is verlopen dan iemand kon denken”. Bovendien ondertekenden beide leiders als afsluiter een gemeenschappelijk document waarin Kim verklaart bereid te zijn tot de volledige denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland, weliswaar in ruil voor veiligheidsgaranties van de VS. Meteen na de top maakte Trump ook bekend dat hij Kim heeft uitgenodigd voor een bezoek aan het Witte Huis.

adb

© AP

Om 9 uur plaatselijke tijd (3 uur ’s nachts in België) begroetten Trump en Kim elkaar met een historische handdruk. Trump richtte zich vervolgens tot de aanwezige media en zei dat hij er vertrouwen in had dat de gesprekken een “ongelofelijk succes” zouden zijn en dat “we een ongelofelijke relatie zullen hebben”, daar twijfel ik niet aan”.

Kim Jong-un op zijn beurt zei dat het “niet gemakkelijk is geweest om hier te geraken” en dat “de oude vooroordelen en praktijken als obstakels werkten, maar we hebben ze overwonnen en zijn hier vandaag”.

(Lees verder onder de video)

© REUTERS

Om 9.15 uur zaten Trump en Kim dan ongeveer drie kwartier lang samen voor een één-op-één gesprek (plus tolken) achter gesloten deuren.

Na het gesprek verscheen Kim met een glimlach op het gezicht op een balkon van het hotel waar de top doorgaat. Terwijl Trump tegen hem praatte, wuifden beide leiders naar de pers. Kim zei dat de top “een grote voorbode voor vrede” is.

“Dat denk ik ook”, viel Trump hem bij. De Amerikaanse president sprak vervolgens over een “zeer, zeer goed” gesprek, en een “uitstekende relatie”. “Een samenwerking, daar gaan we voor zorgen”, zei Trump nog volgens CNN. Hij stelde dat hij “een groot probleem, een groot dilemma” zou kunnen oplossen met de medewerking van zijn nieuwe partner.

Verschillende reporters vroegen daarop aan Kim of hij zal overgaan tot een totale denuclearisatie, maar daar antwoordde de Noord-Koreaanse leider niet op. Volgens persagentschap Reuters zei Kim wel dat “we veel soorten scepticisme en speculaties hebben overwonnen over de top, en ik geloof dat dat goed is voor de vrede”.

Garnalencocktail, rundsvlees in rodewijnsaus en aardappelgratin

Daarna begon de tweede etappe van de top: een werklunch met delegaties van beide landen. Aan Noord-Koreaanse kant mochten minister van Buitenlandse Zaken Ri Yong-ho, zijn voorganger Ri Su-yong, het voormalige hoofd van de geheime dienst Kim Yong-chol, en de zus van Kim, Kim Yo-jong de benen onder tafel schuiven, aan Amerikaanse kant waren dat minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo, stafchef John Kelly, woordvoerster Sarah Huckabee Sanders, en nationaal veiligheidsadviseur John Bolton.

© REUTERS

Die laatste was een opvallende gast, omdat hij in mei nog voor controverse en woede zorgde door te verwijzen naar het “Libisch model” in de afhandeling van de onderhandelingen met Noord-Korea. Hij verwees zo naar het akkoord tussen de VS en de Libische leider Moammar Kadhafi over de denuclearisatie in ruil voor het opheffen van sancties in 2000. Enkele jaren later werd Kadhafi afgezet en gedood door door de VS gesteunde rebellen.

Op het menu stonden Koreaanse en internationale gerechten, zoals een garnalencocktail, rundsvlees in rodewijnsaus en aardappelgratin, varkensvlees in zoetzure saus met gebakken rijst en kabeljauw.

© AP

“Geweldige ontmoeting die beter is verlopen dan iemand kon denken”

Ook na de lunch was Trump nog steeds erg optimistisch, en hij bevestigde dat beide leiders een document zouden ondertekenen. “Het was echt een geweldige ontmoeting die beter verlopen is dan iemand kon denken. De absolute top, zeer goed”, aldus Trump toen hij samen met Kim een wandeling maakte na de lunch. “We gaan nu tekenen”, zei Trump nog, zonder te specificeren over wat voor document ondertekend wordt.

Op de vraag of Kim beloftes heeft gemaakt over het stopzetten van het nucleair programma antwoordde Trump niet. Het was bekend dat de denuclearisatie van Noord-Korea centraal staan tijdens de gesprekken. Dat is ook de voornaamste eis van de Verenigde Staten, die in ruil veiligheidsgaranties aan Noord-Korea kunnen bieden. Maandag nog verklaarde Pompeo dat de VS niet uitsluiten dat ze hun troepen terugtrekken uit Zuid-Korea. Ook vraagt Noord-Korea een einde van de zware sancties die de internationale gemeenschap oplegde na de nucleaire tests en raketlanceringen door Pyongyang.

Ook op de vraag of Kim de gevangenisdeuren zal openzetten, kwam er geen antwoord. Bronnen uit het Witte Huis hadden eerder al bevestigd dat de mensenrechtensituatie in Noord-Korea zeker niet aan bod zou komen. Nochtans verklaarde Trump eerder dat “geen enkel regime zijn eigen burgers op zo’n ultieme en brutale manier heeft onderdrukt dan het wrede dictatorschap in Noord-Korea”.

© REUTERS

“Denuclearisatie kan beginnen”

Als afsluiter ondertekenden beide leiders een gemeenschappelijk document. De details over de inhoud daarvan zijn voorlopig nog onbekend, maar het staat vast dat het wel degelijk gaat om een akkoord rond de denuclearisering. “De Noord-Koreaanse denuclearisatie zal zeer, zeer snel beginnen”, zei Trump tijdens de ondertekening. “Ik denk dat onze relatie met Noord-Korea en het Koreaans schiereiland zeer verschillend zal zijn met hoe ze vroeger was.”

Ondertussen is bevestigd dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zich engageert voor de “volledige denuclearisatie” van het Koreaanse schiereiland in het akkoord dat hij eerder dinsdag heeft getekend met de Amerikaanse president Donald Trump. De Verenigde Staten engageren zich op hun beurt dan weer voor veiligheidsgaranties. Dat weet het Franse persagentschap AFP.

Kim verklaarde dan weer dat “de bladzijde van het verleden werd omgeslagen”. “De wereld zal er helemaal anders uitzien”, verklaarde hij na de ondertekening van het “historisch document”. Meteen na de top werd ook bekendgemaakt dat Trump Kim had uitgenodigd voor een bezoek aan het Witte Huis. Ook wanneer die ontmoeting moet doorgaan is nog niet bekend.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer