Direct naar artikelinhoud
Jeugdwerk

De Scouts, Chiro of het jeugdhuis om de hoek: "We zijn meer dan wat spielerei"

KSA-leider Seppe De Meyer.Beeld Eric de Mildt

Vandaag vindt in de Brusselse Ancienne Belgique het grootste jeugdwerkcongres ooit in ons land plaats: 150 organisaties komen samen om de agenda van de toekomst te bepalen. "Het jeugdwerk van de toekomst moet jongeren weer de baas maken."

De Scouts, de plaatselijke speelpleinwerking of het jeugdhuis om de hoek: ruim een miljoen van de 2,3 miljoen kinderen en jongeren in Vlaanderen en Brussel komen in contact met het jeugdwerk. "Dat is mooi, maar dat is ook 'maar' 40 procent", zegt Eva Vereecke van De Ambrassade, de ondersteunings- en netwerkorganisatie voor het hele jeugdwerk in Vlaanderen en Brussel.

Het jeugdwerk moet de ambitie hebben om die 1,3 miljoen andere kinderen ook aan zich te binden, vindt Vereecke. Dat kan als de sector de platgetreden paden verlaat: "Stel: enkele jongeren die niet bij de jeugdbeweging zitten, zetten in de wijk een tof project op, maar ze hebben geen netwerk om het echt van de grond te krijgen. Waarom zou de plaatselijke Chiro hen niet kunnen ondersteunen?"

Deze en andere prikkelende vragen staan centraal op het jeugdwerkcongres #jeugdwerkwerkt in de Brusselse AB. Zo'n 550 deelnemers en experts, uit of rond het jeugdwerk, tekenen present. Ook minister van Jeugd Sven Gatz (Open vld) schuift aan.

Eva Vereecke van De Ambrassade.Beeld Sien Verstraete

Bezigheidstherapie

Een van de hete hangijzers binnen het jeugdwerk is de vraag of het te veel is afgegleden naar een 'activiteitenfabriek', bezigheidstherapie zeg maar, mede onder impuls van de ouders. "Er is een tekort aan kinder- en zomeropvang. Daarom organiseren heel wat steden en gemeenten vakanties in samenwerking met het jeugdwerk", zegt Vereecke. "Er wordt vooral gekeken naar de nood van de ouders. Het jeugdwerk van de toekomst moet de jeugd weer de baas maken."

Eén op de tien Vlaamse jongeren is kansarm, even groot is het percentage dat vroegtijdig het onderwijs verlaat. Eén op de vijf is werkloos. Moeten jeugdwerkorganisaties die problemen mee helpen tackelen? Ook op die vraag zal worden ingegaan. Formaat, de federatie van Vlaamse jeugdhuizen, heeft bijvoorbeeld een project opgezet waarbij ze jongeren ondersteunen om ondernemer te worden.

'Het jeugdwerk heeft niet de verantwoordelijkheid om alle problemen van de wereld op te lossen, maar waarom zou het daar geen rol in kunnen spelen?'
Eva Vereecke, De Ambrassade

Vereecke: "Het jeugdwerk heeft niet de verantwoordelijkheid om alle problemen van de wereld op te lossen, maar waarom zou het daar geen rol in kunnen spelen? Zeker in een stedelijke context zou een jeugdwerker nog meer kunnen samenwerken met de VDAB, de wijkagenten, de scholen, de welzijnswerkers... om jongeren te begeleiden in hun zoektocht naar werk of het behalen van een diploma. Het jeugdwerk is meer dan wat spielerei."

Lees hier de getuigenissen van twee gebeten jeugdwerkers: "Ik heb geluk dat ik in het jeugdwerk zat, anders was ik het zoveelste verloren talent".