Werkzekerheid voor 2.500 beginnende leerkrachten basisonderwijs

© VUM

Vanaf 1 oktober 2018 starten in Vlaanderen 329 lerarenplatforms. Die platforms moeten 2.500 leerkrachten in het basisonderwijs een volledig schooljaar werkzekerheid bieden.

Dat meldt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). Zij begroot 15 miljoen euro voor de platforms. Via de lerarenplatforms zullen maximaal 2.500 voltijdse leerkrachten aangesteld worden. Dat zijn er gemiddeld 6 à 7 per scholengemeenschap.

Het is een van de grote ambities van Crevits: het lerarenberoep aantrekkelijk maken en maken dat startende leerkrachten niet meteen opnieuw afhaken. Uit cijfers blijkt namelijk dat startende leerkrachten vaak vrij snel opnieuw uit het onderwijs stappen. Een kwart van de starters verlaat het onderwijs na twee jaar. De onzekerheid en het gebrek aan een voltijdse opdracht zijn daarbij een belangrijke factor.

Om startende leerkrachten meer werkzekerheid te bieden, is in de nieuwe onderwijscao in de oprichting van lerarenplatforms voorzien. Scholengemeenschappen hadden tot vorige week de tijd om zich kandidaat te stellen voor de lerarenplatforms. Voor het basisonderwijs zijn 329 lerarenplatforms bekend. ‘Een succes’, zegt Crevits.

De leerkrachten die via de platforms worden tewerkgesteld, moeten samen voor minstens 85 procent ingezet worden voor vervangingen. Ze kunnen afwezige leerkrachten vervangen, maar kunnen ook de plaats innemen van een ervaren leerkracht die zelf kiest voor een andere opdracht, zoals bijvoorbeeld co-teaching.

.