Direct naar artikelinhoud
Wielrennen

Quintana koerst met oog op Tour in spaarmodus: "Ik ruik een kans en wil die niet verknoeien"

Nairo Quintana wacht in Oberstammheim voor het startschot van de derde etappe in de Ronde van Zwitserland.Beeld EPA

Nairo Quintana die vandaag in de Ronde van Zwitserland die lelijke nul van de tabellen veegt? Het valt te betwijfelen. Maar het hoeft ook niet, vindt de klimmer. "Alleen de Tour doet er dit jaar toe."

We zagen Nairo Quintana (28) voor het laatst in de Ronde van Baskenland, op 7 april. Waar heeft hij de voorbije twee maanden uitgehangen? "Thuis, in Boyaca, waar ik al die tijd op grote hoogte heb getraind", zegt hij. Quintana's huis in Colombia ligt op 3.000 meter boven de zeespiegel. "Prima voorbereiding voor de Tour. In het verleden liep ik vaak aan via de Route du Sud. Nu vond ik Zwitserland beter passen: meer competitiedagen, meer bergen, iets gevarieerder terrein. Mooie wegen ook, wat minder stress veroorzaakt en het risico op valpartijen reduceert."

Voor het eerst sinds zijn profdebuut in 2012 kwam Quintana tot vandaag nog niet één keer aan winnen toe - in de Oro y Paz en de Ronde van Catalonië werd hij telkens tweede. "Het heeft natuurlijk een reden", stelt Quintana. "Ik heb het bewust wat rustiger aan gedaan omdat ik al mijn energie wil opsparen voor de Tour. Er is flink gesnoeid in mijn programma."

Dat is een les uit het verleden, stelt de 'Condor van de Andes'. "Het was een slechte gewoonte om altijd en overal op mijn best te willen zijn. Te obsessief. Mijn lichaam heeft af en toe herstel nodig. Kijk, het doel is om in topvorm aan de start van de Tour te staan. Ik ruik een kans en die wil ik niet verknoeien. Als ik straks in Frankrijk wel aan winnen toekom, praten we niet meer over die blanco eerste seizoenshelft."

In dat geval schrijft hij zelfs geschiedenis. Quintana zou dan de achtste renner zijn die Giro, Tour en Vuelta minstens één keer won. "Het zou een enorme eer zijn om te kunnen toetreden tot dat selecte groepje. Historisch! Ik werk er nu al een aantal jaren heel hard voor en was er toch al een paar keer dicht bij. Telkens verloor ik de Tour door details. Alles moet kloppen, heb ik geleerd. Ik zal de perfecte koers moeten rijden om mijn sueño amarillo, mijn gele droom, te kunnen verwezenlijken. Maar ik denk dat het mogelijk is."

'Het was een slechte gewoonte om altijd en overal op mijn best te willen zijn. Mijn lichaam heeft herstel nodig'
Nairo Quintana

Dreamteam Movistar

Zeker nu zowel Chris Froome als Tom Dumoulin al een slopende Ronde van Italië in de benen hebben. "Vorig jaar was ik na een sterke Giro zelf 'toeschouwer' in de Tour", lacht Quintana. "Ik weet dus hoe moeilijk de combinatie is. Alleen, Froome en Dumoulin krijgen nu één week extra recuperatietijd tussen beiden rittenkoersen. Reken maar dat ze in de Tour zullen meedoen voor de eindzege. Het is niet omdat Contador, Nibali en ik het niet voor elkaar kregen, dat pakweg Froome het niet zou kunnen. Ik zie het dus niet als een buitenkans, eerder als een nieuwe kans."

Met Mikel Landa, Alejandro Valverde en Nairo Quintana trekt Movistar op het eerste gezicht met een dreamteam naar de Vendée, waar op 7 juli de Tour start. Maar hoe speel je dat in godsnaam klaar, met drie kopmannen? Volgens Quintana kan dat perfect werken.

"Valverde ken ik al langer. En wat Landa betreft: teammanager Unzué is fan, daarom haalde hij hem naar de ploeg. Ik ken zijn kwaliteiten en ambities en die respecteer ik. Maar we moeten koersen in harmonie, als één blok. Ik ben ervan overtuigd dat de onderlinge coördinatie op punt zal staan. Het wedstrijdverloop bepaalt de rest."

De verraderlijke eerste Tour-week kan al veel duidelijk maken, meent Quintana. "De ploegentijdrit, de felle kustwind met mogelijke waaiervorming tot gevolg, de kasseien... Ik hoop uit de grond van mijn hart dat we in die eerste negen dagen niemand verliezen. Want met drie staan we sowieso sterker. Wie zich voor wie moet opofferen, die sleutel ligt bij de ploeg. Maar uiteindelijk zal iedereen in Parijs op zijn rechtmatige positie eindigen."