Direct naar artikelinhoud
Belastingen

130.000 belastingbrieven fout ingevuld door de staat, maar: "U bent zelf verantwoordelijk"

130.000 belastingbrieven fout ingevuld door de staat, maar: "U bent zelf verantwoordelijk"
Beeld photo_news

Professor fiscaal recht Michel Maus roept bij De inspecteur op Radio 2 iedereen op om de vooraf ingevulde aangiftes goed te controleren. Vorig jaar ging het namelijk bij liefst 130.000 mensen mis. En hoewel de staat voor de vooraf ingevulde belastingbrief zorgt, is er géén gedeelde verantwoordelijkheid. De belastingplichtige zelf heeft de eindverantwoordelijkheid.

Het blijft altijd oppassen met de handige vooraf ingevulde aangiftes. "Vorig jaar zijn er 2.200.000 exemplaren verstuurd", zo laat professor Fiscaal Recht Michel Maus weten. "In 94 procent van de gevallen waren die helemaal oké. Bij 6 procent niet." Dat betekent dus dat er bij 130.000 belastingplichtigen toch iets misging. Een serieuze minderheid, maar wel een opvallend aantal. Volgens de professor zijn in werkelijkheid waarschijnlijk nog meer mensen getroffen, want velen aanvaarden de aangifte zonder goed te checken of alle gegevens kloppen. 

"Ik vergelijk het altijd met een gps", zo werpt Maus op. "Als we te veel vertrouwen op de gps, dan kunnen we ook geen kaart meer lezen. Als we te veel een rekenmachine gebruiken, kunnen we ook niet meer hoofdrekenen. En als we gewoon blind gaan vertrouwen op de vooraf ingevulde aangiftes van de FOD Financiën, zijn we ook niet meer in staat om die deftig te controleren."

Het is evenwel belangrijk om dat wel te doen, want er is geen gedeelde verantwoordelijkheid. Als het fout gaat, ligt de eindverantwoordelijkheid altijd bij de burger. "Men verkoopt het als een service, maar er zijn toch wat vraagtekens bij te plaatsen", aldus Maus. "De eindverantwoordelijkheid volledig bij de burger leggen, lijkt me een stap te ver. Zeker als blijkt dat die niet meer in staat is om die complexe oefening van de belastingaangifte zelf te kunnen voltooien. Waar is men dan mee bezig?"

'Als we blind vertrouwen op de ingevulde aangiftes, dan zijn we niet meer in staat om die deftig te controleren'
Professor Michel Maus