© RR

Dit zijn de beste restaurants in Turnhout volgens Luc Hoornaert

CittA gaat elke week op zoek naar zeven topadresjes. Deze week kiest culinair auteur en foodie Luc Hoornaert zeven Turnhoutse restaurants uit

die een bezoek waard zijn.

1. Cucina Marangon - Patersstraat 9

© RR

Veneto is samen met Sicilië mijn favoriete ­Italiaanse streek wanneer het op eten en drinken aankomt. Fabio en Liana van Cucina Marangon kennen elkaar sinds 1981 en komen uit Veneto, thuisstreek van Verona, Venetië en Valpolicella. Cucina Marangon is een van de allerbeste exponenten van de Italiaanse keuken die je in ons land gaat vinden. Hier word je vergast op eigentijdse creaties die volledig opgebouwd zijn rond een ­onberispelijke kwaliteit van het basisingrediënt. Alleen al klassiekers zoals carpaccio en risotto zijn de moeite om hier te gaan proeven. De prachtige wijnkaart en hartelijke Italiaanse ontvangst zijn de kers op de taart.

2. Amu - Patersstraat 79

Coxydien Marjanne zwaait de scepter in haar keuken en charmeert met moderne gerechten die wortelen in de mediterraanse filosofie. Pure eenvoud en respect voor het product staan ook hier centraal. Met veel aandacht voor vegetariërs heeft Marjanne de ­diverse mediterraanse keukens op een mooie manier naar haar hand kunnen zetten. Al dit moois wordt ­geserveerd in een trendy restaurant waar bijna uitsluitend vrouwen werken. Oh ja, Amu is een afkorting voor amuse-gueule.

3. Puur - Heizijde 99

© RR

Puur is een stukje Middellandse Zeegebied in Turnhout waar de zon nooit veraf is. Denk hier niet in voor- en hoofdgerecht, maar laat je leiden door waar je echt zin in hebt. Combineer de gerechten naar hartenlust of ontdek de kaart via wapas, die eigenlijk culinair verantwoorde versies van tapas zijn. ­Bestel bij je aperitief wat picca pics als fingerfood en de juiste sfeer is snel gezet in deze mooie oude hoeve waar Dominique achter de houtkachel staat en Lauren voor de vlotte bediening zorgt.

4. Funky Food Bar - Kon. Elisabethlei 115

© RR

Het broederlijk triumviraat Jurgen, Didier en Glenn Dirkx is reeds tien jaar een begrip in Turnhout. Eerst Lazuli en ­recentelijker deze hippe Funky Food Bar. Deze gezellige en professioneel gerunde tapasbar met heel wat invloeden uit de vier windstreken, is een populaire bestemming in Turnhout. Hier ga je om lekker lang te genieten van tapas of om uitgebreid te tafelen. Een extra pluim hier voor de heel attente en meer dan sympathieke bediening.

5. Beaux Bateaux - Nieuwe Kaai 12

De haven van Turnhout is aan een hippe opmars ­bezig. Beaux Bateaux is daar een mooi voorbeeld van. Het prachtige zicht op het water en de bootjes brengt je in de juiste sfeer. Het restaurant is stijlvol en gezellig en zelfs als je niet op het drijvende terras zit, krijg je meteen zin in vis en andere zeedieren. Het ­bijzonder lekkere en verfijnde eten wordt hier bovendien geserveerd op de mooiste locatie in Turnhout. Voor de romantici onder ons is dit de ideale plek om tijdens het dineren naar de zonsondergang te staren.

6. Tandoori - Herentalsstraat 28

© RR

Hier komt de aromatische en kruidige keuken uit vooral Noord-India op tafel. Of op jouw eigen tafel, want uithalen kan je hier ook zonder probleem. Je vindt hier de meeste klassiekers die de Indische keuken bij ons populair maakt, ­zoals samos, tandoori kip, tikka masala enzovoort. Ook de traditionele vegetarische gerechten die de Indische keuken rijk is, komen hier uitvoerig aan bod. Een keuken die bij ons redelijk onbekend is, maar echt het ontdekken waard is.

7. Marché 17 - Grote Markt 17

© RR

Een prachtig en stijlvol herenhuis in het centrum van de stad herbergt dit eigentijdse restaurant. Het minimalistische ­interieur en een mooie kijk op wat er culinair gebeurt in de wereld zijn slechts enkele troeven van dit zeer mooie ­restaurant. ­Alleen producten van topkwaliteit worden op een respect­volle manier bereid tot een mooi en eigentijds ­gerecht. Bovendien wordt er een passende wijn bij geserveerd door een sommelier vol passie en kennis.