Direct naar artikelinhoud
Poëzie

Herman de Coninck-prijs verspreidt cadeaugedicht

Nachoem Wijnberg won al de P.C. Hooft-prijs 2018.Beeld ANP

De jury van de Herman de Coninck-prijs heeft een gedicht van de Nederlandse dichter Nachoem M. Wijnberg verkozen tot 'cadeaugedicht': het beste gedicht van de wedstrijd.  

De Herman de Coninck-prijs zag er dit jaar helemaal anders uit. Zo werd de debuutprijs geheel afgeschaft en kreeg winnaar van de beste bundel Ester Naomi Perquin een hoger prijzengeld dan haar voorgangers. De vroegere prijs voor het beste gedicht leeft nu ook voort onder de naam 'cadeaugedicht' en komt dit jaar van de hand van Nachoem M. Wijnberg.

De jury van de wedstrijd selecteerde Wijnbergs Aan het begin van de avond uit de gekozen finalebundels en stelt het nu gratis ter beschikking op de site. In zijn gedicht schetst Wijnberg een merkwaardig beeld van romantische liefde in tijden van huwelijksmakelaars. De jury loofde Wijnbergs "minutieuze taal" die er volgens hen voor zorgt dat zijn beelden "nog lang en verfrissend nazinderen".  

Wijnberg is niet aan zijn proefstuk toe. In december vorig jaar kwam hij nog als winnaar van de P.C. Hooft-prijs uit de bus. In het juryrapport werd zijn taal als tegelijk "loepzuiver" en "gevaarlijk" geprezen. De opmerking dat daardoor alles "wat net gelezen is opeens in een ander daglicht komt te staan", vat ook het cadeaugedicht perfect samen.

Nachoem M. Wijnbergs ‘Aan het begin van de avond’ is het eerste cadeaugedicht van de vernieuwde Herman de Coninckprijs.Beeld RV/ Herman de Coninckprijs