Direct naar artikelinhoud
Consumptie

Greenpeace opent nieuwe aanval op Studio 100

.Beeld Screenshot video Greenpeace

In een nieuwe video focust Greenpeace op overconsumptie van vlees. Daarbij richt het zich op kindercharcuterie, met name Samson- of Plopworst. "Greenpeace zet aan tot polarisering", stelt topman Hans Bourlon van Studio 100.

Dat milieuorganisatie Greenpeace opnieuw een filmpje gepubliceerd heeft tegen te veel vlees eten, aan de hand van een sneetje Samson- of Plopworst dat geblurd wordt, is respectloos en misplaatst. Dat zegt Sudio 100-topman Hans Bourlon in een reactie aan Belga. "Ik respecteer hun mening. Maar dit is totaal uit de context gerukt en een vorm van radicalisering. Greenpeace zet aan tot polarisering en deelt de mensen op in twee categorieën: hun aanhangers en de overigen."

Vorige maand nog verspreidde Greenpeace een video waarop een rokende Maya De Bij te zien was. Studio 100 liet die video offline halen en dagvaardde de milieuorganisatie. Ook de Jury voor Ethische Praktijken inzake reclame (JEP) verbood de rokende Maya De Bij. 

Minder vlees

“Om de klimaatverandering tegen te gaan is het noodzakelijk dat we met z’n allen de helft minder vlees eten”, zegt Sébastien Snoeck, expert Vlees en Veeteelt bij Greenpeace. “Het eetpatroon van onze kinderen is bepalend voor de toekomst. Het is daarom van groot belang dat zij van jongs af aan meer plantaardig gaan eten.”

'Studio 100 kan deel zijn van de oplossing'
Sébastien Snoeck

De nieuwe video toont enkele van de gevolgen van de overconsumptie van bewerkt vlees voor het milieu en het klimaat. Dat doet de organisatie aan de hand van een sneetje Samson- of Plopworst, dat in het filmpje geblurd wordt. Bedrijven die bewerkt vlees verkopen, en zeker zij die zich op kinderen richten zoals Studio 100, mogen dit niet langer negeren, stelt Greenpeace.

Debat

Greenpeace klopt zich op de borst dat het het debat opende, dankzij de video die het enkele weken geleden al lanceerde. "Studio 100 kan deel zijn van de oplossing", meent Sébastien Snoeck van Greenpeace. "Wij reiken hen de hand om samen over duurzame alternatieven te praten. Want alleen daarbij wint iedereen: zowel onze kinderen, als het klimaat."

'Ons hierbij betrekken is respectloos'
Hans Bourlon

Volgens Bourlon polariseert Greenpeace. "Greenpeace verkondigt een radicale mening. Het is zoals professor Stefaan De Smet zegt: Vlees is zoals zon: te veel zon is niet goed voor een kindje, maar geen zon is ook schadelijk. Greenpeace interpreteert bovendien de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie fout."

Bourlon betreurt dat de naam van Studio 100 opnieuw vernoemd wordt. "Ons hierbij betrekken is respectloos. Wij brengen een heel gevarieerd gamma aan voedingsproducten uit en spelen een voortrekkersrol omdat we beter doen dan de regels. We zijn ook bezig met vegetarische producten en we gaan ervan uit dat de mensen zelf een keuze kunnen maken."