Beringenaar Andy Gijbels wint doctoraatsprijs

Beringenaar Andy Gijbels (28) heeft de allereerste Vlaamse PhD Cup in de wacht gesleept. Met die prijs wil organisator Scriptie vzw pas gedoctoreerde wetenschappers aansporen om hun onderzoek met de wereld te delen.

tomas

Andy, die doctor is in de Ingenieurswetenschappen aan de KU Leuven, wist de jury te overtuigen met zijn presentatie over robottechnologie voor uiterst precieze oogchirurgie. Zo ontwikkelde de twintiger een robot die chirurgen in staat stelt om aartsmoeilijke oogoperaties op een veilige manier uit te voeren.

“Met behulp van de robot kan de chirurg tien maal preciezer opereren omdat het systeem de handtrillingen van de chirurg elimineert”, vertelde Gijbels in de woensdagkrant van Het Belang van Limburg. “Zelfs een oudere chirurg die al wat meer trilt, kan hierdoor zeer nauwkeurig opereren. Miljoenen slechtzienden en blinden krijgen zo de kans op een betere behandeling.”

Gijbels mocht zijn prijs in ontvangst nemen tijdens een gala in het Brusselse Paleis der Academiën. Dankzij zijn overwinning sleept hij een cheque voor een opleiding aan de Vlerick Business School ter waarde van 10.000 euro in de wacht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer