Volgens de neoliberale denktank is een algemeen basisinkomen "politiek haalbaar, sociaal wenselijk en financieel duurzaam".
Volledig scherm
Volgens de neoliberale denktank is een algemeen basisinkomen "politiek haalbaar, sociaal wenselijk en financieel duurzaam". © Photonews

Studie: "Ongelijkheid daalt, armoede stijgt bij invoering basisinkomen"

Een basisinkomen doet de armoede stijgen, omdat het geld onvoldoende terechtkomt bij wie het nodig heeft. Dat is de conclusies van een onderzoek door de Universiteit Antwerpen naar het invoeren van een basisinkomen in Nederland. Dat schrijft De Standaard vandaag.

34 reacties

  • Leo Duym

    6 jaar geleden
    Een basisinkomen doet de armoede stijgen, omdat het geld onvoldoende terechtkomt bij wie het nodig heeft. --- Was daar een studie voor nodig? Dat zeg ik en iedereen met gezond verstand al vanaf dat er sprake was over een basisinkomen. Het tegendeel moet gebeuren: steun moet gaan naar wie het nodig heeft.
  • Anne Nonsia

    6 jaar geleden
    De studie spreekt over belastingdruk. Daar zit het al fout. Het basisinkomen moet netto zijn, maar ook arbeid moet veel goedkoper zonder sociale bijdragen en zonder (of amper) belasting. De financiering moet helemaal anders en dát is nu net de grote moeilijkheid: je moet evolueren richting een omzetbelasting voor bedrijven met weinig aftrekposten. Maar dan jaag je alles en iedereen naar het buitenland.
  • jan boden

    6 jaar geleden
    Ze hebben hier nu pas door dat het communisme nooit werkt en nooit zal werken.
  • Paul De Mol

    6 jaar geleden
    Onzinnige studie die alleen maar moest dienen om een vooropgesteld resultaat te bekomen. Twee reuze fouten: 1. Men gaat er van uit dat er naast het basisinkomen verder geen sociale correctie meer kan zijn om armoedegevallen te verhelpen. 2. Men legt het basisinkomen zo laag dat wie niks meer heeft inderdaad in de armoede zit. Het resultaat met bv. 1500 Euro per maand zou heel wat anders opleveren.
  • Achmed Chokri

    6 jaar geleden
    Basisinkomen bestaat al -> OCMW eventueel aangevuld met kindergeld en andere voordelen.