GRATIS MEE TE NEMEN: middagrestjes uit de koelkast

© DVH

De stadsscholen gaan de strijd aan met verspilling. In de inkomhal van al één school staat een koelkast vol restjes van het middagmaal. ­Ouders en leerkrachten mogen die meenemen naar huis. “Je kan geen eten weggooien terwijl mensen honger hebben”, zegt schepen Elke Decruynaere (Groen). Na de zomervakantie stappen meer scholen in het systeem.

Jan Claeys

Elke school kent het fenomeen: de koteletjes, de bloemkool of de paprikasoep was niet de meug van de kinderen. Gevolg: kilo’s en liters etenswaren voor de vuilnisbak. Niet langer in basisschool De Brug, in de Trekweg in Mariakerke. Daar staat sinds kort een koelkast in de inkomhal. Elke middag worden daarin – in porties – de restjes van de schoolmaaltijd gestopt.

Directrice Kathy Leyssens: “Op onze school zitten bijna 500 leerlingen, van wie er elke dag ongeveer 120 kiezen voor de warme maaltijd. Bij zo’n grote groep is het moeilijk om te schatten hoeveel ze zullen eten. Soms is alles op, zoals dinsdag, toen braadworst met appelmoes op het menu stond. Maar op andere dagen is er een pak te veel.”

Daar is nu een oplossing voor. “Wij zijn een proefproject voor het stedelijk onderwijs”, zegt Leyssens. “En het werkt. Zeer veel mensen maken er gebruik van. Ouders, onderwijzend personeel, mensen van de schoonmaakploeg … Of we nu veel of weinig eten in die koelkast stoppen: de volgende dag stellen we vast dat ze zo goed als leeg is.”

Smaakpanels met kinderen

Het proefproject in Mariakerke wordt in september uitgebreid naar twee andere stadsscholen. “En dan zal het aan het volgende stadsbestuur zijn om te beslissen of het ermee doorgaat”, zegt onderwijsschepen Elke Decruynaere (Groen). “Er spelen twee zaken. Je kan geen eten weggooien terwijl elders mensen honger hebben. Tegelijk is er het ecologische verhaal.”

Het huidige stadsbestuur wil op meer dan één paard wedden om voedselverspilling tegen te gaan. “Het is niet normaal dat er zo veel eten over is”, zegt Decruynaere. “Daarom hebben we smaakpanels met kinderen in het leven geroepen. Om te weten wat ze lusten.”

“Puree met verschillende groenten in verwerkt, bijvoorbeeld, lusten kinderen niet. Van spaghetti eten ze dan weer heel veel. Het is dus de opdracht om evenwichtige maaltijden aan te bieden én ondertussen rekening te houden met de smaak van de kinderen.”

De restjeskoelkasten zijn geïnspireerd op het concept ‘FreeGo’ in de buurt van het Sint-Pietersstation. Ze zullen in de toekomst ook op andere scholen opduiken. “Maar de bedoeling is natuurlijk dat we het voedselverbruik zo goed kunnen inschatten, dat die koelkasten overbodig worden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen