Direct naar artikelinhoud
Wetenschap

Waarom u 'hangry' wordt (en wat eraan te doen is)

Waarom u 'hangry' wordt (en wat eraan te doen is)
Beeld Thinkstock

Met een rommelende maag en een blik op de lunchbox nog een vervelende vraag krijgen, is voor sommige mensen voldoende om een woede-uitbarsting te krijgen. Onderzoekers van de University of North Carolina hebben nu uitgevlooid waarom we 'hangry' worden.

Dat we 'hangry' (een samentrekking van angry en hungry) worden, blijkt niet alleen te verklaren door een lagere suikerspiegel, zoals lange tijd werd aangenomen. Ook andere factoren spelen een rol bij zo'n hongerchagrijn. Eén daarvan is stress. Honger kan gelinkt worden aan het vrijkomen van stresshormonen als cortisol, hormonen die ervoor zorgen dat we sneller geïrriteerd raken. Ook wie negatieve gevoelens heeft, zal sneller boos worden als de maag knort.

Om aan te tonen wanneer mensen hangry worden, zetten de onderzoekers twee proeven op. In de eerste kregen vierhonderd mensen afbeeldingen te zien die een positieve, negatieve of neutrale emotie opwekten. Daarna kregen ze een andere afbeelding te zien en moesten ze zeggen of die hen een opgewekt of naar gevoel gaf. Mensen die honger hadden en eerst het negatieve beeld hadden gezien, waren meer geneigd ook negatief te reageren op de tweede afbeelding.

In de tweede test moesten tweehonderd studenten, van wie de helft niets had gegeten, een lange oefening op de computer maken.

Vlak voor het einde crashte de computer en gaf de docent de studenten daarvoor de schuld. De hongerige studenten vonden de docent vaker een vreselijk mens in vergelijking met de studenten die gegeten hadden.

"Een stap achteruitzetten en je gevoelens herkennen, kan ertoe leiden dat je jezelf blijft, ook als je honger hebt", zegt onderzoekster Jennifer MacCormack.