© mgb

Leerkrachten moeten klaslokalen opruimen terwijl er asbest wordt verwijderd: “We maken ons zorgen”

Leerkrachten van de Heilig Hartschool vrezen voor hun gezondheid. Begin juli wordt een dakgoot verwijderd die mogelijk asbest bevat, terwijl de leerkrachten de lokalen moeten komen opfrissen. Volgens de directie zijn er nog geen afspraken gemaakt.

mattias goossens

Tijdens de jaarlijkse klusjesweken komen de leerkrachten en enkele vrijwilligers de kleuter- en lagere school Heilig Hart aan Tereken opfrissen voor de start van het nieuwe schooljaar. Iets wat ze doorgaans met veel plezier doen, alleen stemmen de geplande werken aan een dakgoot op de speelplaats van de school hen ongerust.

De preventieadviseur gaf namelijk het advies om tijdens de werken niemand toe te laten op de speelplaats. De dakgoot van het oude schoolgebouw bevat hoogstwaarschijnlijk asbest. Tijdens de werkzaamheden zouden er brokstukken naar beneden kunnen vallen, waarbij de kankerverwekkende asbestvezels kunnen vrijkomen.

De directie negeerde volgens de leerkrachten dat advies en dwingt hen om alsnog te komen helpen.

“Het is goed dat asbest verwijderd wordt, maar we maken ons zorgen dat wij eraan blootgesteld zullen worden”, reageren enkele leerkrachten die anoniem willen blijven. “Sommige leerkrachten nemen zelfs hun kinderen mee, omdat ze geen opvang hebben. De klusjesweken zouden daarom dit jaar beter uitgesteld worden, ook al zijn er dan mogelijk meer leerkrachten met vakantie. Wij willen zeker helpen om het schooljaar fris te kunnen starten, maar niet ten koste van onze eigen gezondheid. Maar het is niet de eerste keer dat de directeur zijn zin doordrijft: zijn wil is wet.” Directeur Bavo Schelfaut ontkent dat er al afspraken gemaakt zijn. “We zitten pas volgende week samen. Voorlopig zijn er enkel in augustus enkele momenten gepland waarop we samen het nieuwe schooljaar voorbereiden. Het is bovendien nog niet zeker of er effectief asbest in de afvoer zit, onze dakwerker gaat dat nog controleren voordat de werken starten.”