Archiefbeeld

12 maanden cel met uitstel voor diplomaat die informatie doorgespeeld zou hebben aan Russische geheime dienst

Een 62-jarige diplomaat uit Brugge is veroordeeld tot 12 maanden gevangenisstraf met uitstel omdat hij informatie zou doorgespeeld hebben aan de Russische geheime diensten. Een Russische inlichtingenofficier kreeg in ons land bij verstek twee jaar cel. 

De bal ging aan het rollen in het voorjaar van 2011, toen de Staatsveiligheid informatie kreeg waaruit moest blijken dat een 62-jarige diplomaat ongeoorloofde contacten had met de SVR - de opvolger van de Russische inlichtingendienst KGB.

Volgens het parket speelde de man bewust informatie door aan inlichtingenofficieren. "Hij stelde zijn expertise met andere woorden ter beschikking van Russische spionnen in het buitenland", benadrukte de procureur. De eerste contacten met de toenmalige KGB zouden al uit 1985 in Tokio dateren. "Hij geeft toelating om later ook op andere posten gecontacteerd te worden, terwijl de Koude Oorlog zelfs nog bezig is", merkte de procureur op.

Uitleg over Belgische nationaliteiten aan dienst die valse papieren aan geheime agenten bezorgde

Hij zou vooral uitleg verschaft hebben aan hoe iemand de Belgische nationaliteit kan aanvragen. Hij deed dat aan Russische agenten van de zogenaamde N-lijn, een geheime dienst die gespecialiseerd is in het bezorgen van valse papieren en een ­fictief leven aan geheime agenten.

Volgens het parket was de man zich ook bewust van zijn rol. Zo noteerde hij zijn afspraken niet in zijn agenda en diende hij zijn onkostennota's ook niet in. Wat het motief van de man was, is tot op de dag van vandaag niet duidelijk - het Openbaar Ministerie houdt het op de verklaring dat de man gerekruteerd is voor zijn ideologie.

"Mijn cliënt heeft nooit of jamais samengewerkt met de Russen"

De diplomaat werkte als kanselier en consul onder meer in Tokio, Lagos, Lissabon, New York, New Delhi en Kopenhagen. Zelf ontkent hij in alle toonaarden dat hij geheime informatie doorgaf aan de Russen. Zijn advocaat Luc Arnou wees er tevergeefs op dat in het dossier geen enkel bewijs steekt van valse documenten die door zijn informatie zouden zijn opgemaakt. "De procureur moet non-events uitmelken en uitwringen, want dit dossier heeft een feitelijke en een juridische bloedarmoede. Mijn cliënt heeft nooit of jamais samengewerkt met de Russen." De verdediging pleitte dat G. enkel antwoord gaf op enkele juridische vraagstukken. "Met die vragen hadden ze naar gelijk welke Belgische advocaat kunnen stappen, daar heb je geen spion voor nodig."

Uiteindelijk werd de man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 12 maanden met uitstel en een morele schadevergoeding van 1 euro voor de Belgische Staat. Een Russische inlichtingenofficier werd bij verstek veroordeeld tot twee jaar cel.

Meest gelezen