© Kioni Papadopoulos

Drie op de tien Antwerpse studentenkoten staan leeg

Slechts 70% van de 9.000 studentenkamers in Antwerpen is op dit moment verhuurd. Nog nooit stonden er zoveel studentenkoten leeg bij de start van het academiejaar, dat vandaag begint. De kamers in de grote nieuwbouwprojecten zijn wel nagenoeg allemaal bezet.

jas

Aan de basis van de leegstand ligt het overaanbod: de markt in Antwerpen is verzadigd. “De cijfers tonen aan dat een verbod op nieuwe studentenkoten in de universiteitswijk, dat in januari 2017 van kracht wordt, wenselijk is”, zegt Antwerps onderwijsschepen Claude Marinower (Open Vld).

Het zijn vooral de traditionele kotbazen die hun kamers maar moeilijk verhuurd krijgen. Nieuwbouwprojecten, zoals de recent geopende studentenkamers en -studio’s op Nieuw Zuid en de studentenhuisvesting van projectontwikkelaar Xior, doen het wel erg goed.

“Bij ons zit alles nagenoeg vol, op een paar uitzonderingen na”, zegt Frederik Snauwaert van Xior. “98% van onze studentenkamers is verhuurd. Ik denk dat als een student kan kiezen voor nieuwbouw met gelijkaardige prijzen als de bestaande oudere koten, de keuze snel gemaakt is.”

Daarnaast speelt volgens schepen Marinower ook het dalende aantal Nederlandse studenten de verhuurders van studentenkoten parten.

Lees meer in Gazet van Antwerpen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER