Direct naar artikelinhoud
Noord-Korea

Noord-Korea is ook bereid tot top met Japan

Noord-Koreaans leider Kim Jong-un.Beeld REUTERS

De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un heeft zich bereid getoond om de Japanse minister-president Sinzo Abe te ontmoeten. Op de top met VS-president Donald Trump in Singapore zei hij "open" te staan voor een ontmoeting met Abe, zo bericht de Japanse krant Sankei Shimbun vandaag op basis van regeringsbronnen. 

De regering in Tokio wil een top tussen Kim en Abe in september, meldt ook het Japanse nieuwsagentschap Kyodo, op basis van goed geïnformeerde bronnen. 

Japan en Noord-Korea onderhouden geen bilaterale betrekkingen. Voor Tokio is de kwestie van de ontvoeringen van Japanners in de jaren zeventig en tachtig naar Noord-Korea het grootste obstakel voor een normalisering van de betrekkingen. Trump zou daarover met Kim gepraat hebben. Abe wil het probleem bilateraal met Noord-Korea oplossen.

De gijzelaars moesten spionnen van Pyongyang Japans leren praten en helpen om zich als Japanners voor te doen. In 2002 bekende Noord-Korea bij een bezoek van Abes voorganger Junichiro Koizumi dertien personen ontvoerd te hebben. Vijf ervan konden inmiddels terugkeren. Noord-Korea beweerde dat de acht anderen overleden zijn en dat er geen nieuwe ontvoeringen gebeurd zijn. Maar Tokio gaat uit van zeventien ontvoerde landgenoten en eist volledige opheldering

Pompeo: "Houden vast aan denuclearisatie"

Ook in Zuid-Korea zindert de topontmoeting tussen Trump en Kim nog na. Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo is op bezoek in het land en had er gesprekken met zijn Zuid-Koreaanse en Japanse ambtsgenoten.

In een reactie liet Pompeo optekenen dat Kim Jong-un "begrepen heeft dat een snel proces van denuclearisatie nodig is". De sancties tegen het land worden niet versoepeld voor dat doel bereikt is, aldus Pompeo.

De Amerikaanse regering blijft vasthouden aan de "controleerbare en onomkeerbare" denuclearisatie van Noord-Korea, was zijn boodschap. In het document dat Trump en Kim dinsdag ondertekenden, staat evenwel niets vermeld van een "controleerbaar en onomkeerbaar" proces. 

Minister Pompeo in Seoul.Beeld AFP

Zuid-Koreaans minister van Buitenlandse Zaken Kang Kyung-wha benadrukte tijdens een gezamenlijke persconferentie de kracht van de alliantie van haar land met de VS. Na zijn ontmoeting met Kim Jong-un had Donald Trump verrassend het einde van de gezamenlijke militaire oefeningen aangekondigd. "De alliantie tussen Zuid-Korea en de VS is sterker dan ooit", verzekerde de minister.

President Trump benadrukte gisteren in een interview met Fox News dat een terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Zuid-Korea niet besproken is tijdens de top. "De VS trekken zich helemaal niet terug", klonk het. Trump zei voorts dat hij het Amerikaanse leger graag weg wil uit Zuid-Korea vanwege de hoge kosten, maar dat het op dit moment geen onderwerp is tijdens de gesprekken. "Op het gepaste moment zal het dat wel zijn."