Direct naar artikelinhoud
Telecom

Telenet gaat in tegen De Croo en trekt zijn prijzen op

Telenet-topman John Porter.Beeld BELGA

Telenet-topman John Porter reageert verbolgen op het plan van Alexander De Croo (Open Vld) om een extra concurrent te introduceren op de mobiele markt. Volgens de minister moet dat de telecomprijzen verlagen. Telenet gaat lijnrecht in tegen dat voorstel en verhoogt zijn tarieven vanaf 23 juli.

Het idee van De Croo om volgend jaar, bij de veiling van de 4G- en 5G-licenties, een deel van het mobiele netwerk voor te behouden aan een nieuwe operator op de Belgische markt, kan bij de drie grote spelers – Telenet, Proximus en Orange – op weinig begrip rekenen. De minister wil op die manier de concurrentie aanzwengelen.

"Een slecht voorstel", zegt John Porter onomwonden. "De komst van een vierde speler zal nauwelijks effect hebben op de prijzen. Er zijn nu al meer dan drie bedrijven actief op de Belgische markt, en veel van de kleine operatoren hebben het moeilijk. Bovendien neemt de minister bij de bestaande spelers de middelen weg om te investeren in 5G."

Nog volgens Porter is een vierde grote speler "bijna nergens ter wereld economisch leefbaar, zelfs niet in de VS, een land met 330 miljoen klanten". "Als de minister zijn plan doorvoert, zullen wij onze investeringen moeten terugschroeven. Dat is absoluut zeker. En dat zal ten koste gaan van de kwaliteit van onze diensten."

'Een vierde grote speler is bijna nergens ter wereld economisch leefbaar, zelfs niet in de VS'
John Porter, topman Telenet

Uitgerekend gisteren kondigde Telenet aan dat het na anderhalf jaar zijn prijzen nog eens verhoogt. De populairste producten worden vanaf 23 juli 1 tot 3 euro duurder. "Een faire aanpassing", meent Porter.

Proximus

Porter zit op dezelfde lijn als Dominique Leroy, de topvrouw bij Proximus. Die waarschuwde gisteren in een mededeling dat vier spelers op de markt elkaar zodanig zouden bekampen dat er geen middelen overblijven voor investeringen. Ook de hoge kwaliteit zou onder druk komen te staan.

De aandelen van de telecomoperatoren gingen gisteren na de uitspraken van De Croo kopje-onder. Proximus zakte 3,96 procent tot 21,57 euro. Telenet volgde met een malus van 2,09 procent bij een slotkoers van 41,28 euro. Ook Orange Belgium leed onder de roep naar meer concurrentie. Het aandeel daalde 3,42 procent tot 16,40 euro.