Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Voormalige FBI-directeur Comey "week af van procedures" in Clinton-onderzoek

Voormalig FBI-directeur James Comey.Beeld REUTERS

James Comey ging zijn boekje te buiten in het onderzoek van de FBI naar oud-presidentskandidaat Hillary Clinton. Volgens de waakhond schond de oud-directeur "het imago van onpartijdigheid".

Amerikaanse media hebben de hand kunnen leggen op het langverwachte rapport van de waakhond, inspecteur-generaal Michael Horowitz. Hij onderzocht onder meer de afhandeling van het onderzoek, voor de presidentsverkiezingen van 2016, naar Clintons gebruik van haar private e-mailadres toen ze minister van Buitenlandse Zaken was.  

Kort voor de verkiezingen kreeg het onderzoek door Comey enorm veel ruchtbaarheid. Clinton stelt dat ze hierdoor het presidentschap verloren heeft. President Donald Trump beweert Comey ontslagen te hebben voor de wijze waarop hij het dossier behandeld heeft. De president had hoge verwachtingen van het rapport van de waakhond. 

Twitter bericht wordt geladen...

Niet vooringenomen

De waakhond stelt dat Comey afweek van standaardprocedures en zo de geloofwaardigheid van de FBI en het ministerie van Justitie heeft geschonden. Van politieke vooringenomenheid is volgens Horowitz wel geen sprake.